Bošnjaci žele status manjine u Austriji

  • 04.09.2020. 19:39

Zahvaljujući Bosanskom akademskom drušvu u Austriji i snažnim lobistima bošnjačkog političkog miljea, Bošnjaci u u toj zemlji pokušavaju da dobiju status manjine. Žele da ih nazivaju Bosancima, terminom koji nema ustavno-pravnu pozadinu, nije priznat  ni terminološki ni lingvistički. 

U inicijativi koju pokušavaju da podmetnu preko nove bečke stranke SOZ, socijalna i ekološka, predlaže se da migranti iz Turske i bivše Jugoslavije,a posebno Bosanci, u Austriji budu priznati kao etička manjina.

Eventualno priznavanje Bosanaca kao etičke manjine je neutemeljeno i može izazvati zabunu kod vlasti u Austriji, poručuje Sanja Vulić, ispred Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH, koja je prva reagovala i uputila inicijativu Ministarstvu za ljudska prava izbjeglice u Savjetu ministara. Od ministra Miloša Lučića traži da kolegama u Austriji objasne termine i pojmove konstitutivnih i ostalih naroda u Bih, kako ne bi bili dovedeni u zabludu. 

"Onon što je bitno za nas je da je da o tome jasno i glasno govorimo, mi smo poznati kao narod koji se ne služi lažima i intrigama za razliku od Bošnjačkog miljea koji to konstantno radi i to širom svijeta. Vjerujem da ce svi Srbi iz RS da podrže ovu inicijativu, jer apsolutno je neprihvaljivo da nam bilo ko prekraja istoriju, konstantno da se krši Dejtonski mirovni sporazum i da se nameće nešto što kroz istoriju i vijekove ne postoji", kaže Sanja Vulić.

Inicijativu je podržao i poslanik u Predstavničkom domu PS BIH Nenad Nešić koji upozorava da Bošnjaci obmanjuju političku javnost Austrije. Nešić poziva nadležne da hitno reaguju. 

"Pozivam takođe da se držimo opšteg mirvnog sporazuma jer riječ Bosanac nema utemeljenje. Očekujem da će ministarstvo nadležno po ovom pitanju, brzo reagovati i spriječiti upis tog termina", kaže Nešić. 

Austrijskom ministarstvu za integracije obratila se i Zajednica srpskih klubova u Beču i osudila inicijativu kao najveća zajednica građana sa prostora bivše Jugoslavije. Bosanskom akademskom društvu je poručeno da ne predstavlja srpsku zajednicu i da ne treba da govori u njeno ime, niti bilo šta traži, u dijelu u kojom se spominju građani porijeklom iz bivše Jugoslavije.

"Osuđujemo inicijativu Društva bosanskih akademika kao politički motivisan populizam. Društvo ne predstavlja srpsku zajednicu i ne treba da govori u njeno ime. Ne dozvoljavamo da se srpska zajednica zloupotrebljava u političke svrhe", stoji u poruci.

Za razliku od bosanskog jezika koji ne postoji nigdje, pa ne bi trebalo ni u Austriji,  zajednica srpskih klubova u Beču očekuje veće angažovanje vlasti na državnom podsticaju srpskog jezika u toj zemlji. Srbi su vijekovima prisutni u Austriji i naša integracija u austrijsko društvo je daleko napredovala. Dovoljnom ponudom podsticaja maternjeg jezika će samo povećati spremnost na integraciju srpskih migranata, poručuju Srbi u Austriji.