Borelj: Prekid vatre između Izraela i Palestinaca nije i mir

  • 27.05.2021. 19:40

Šef diplomatije EU Žosep Borelj izjavio je danas da se međunarodna zajednica mora angažovati na političkom dijalogu između Izraela i Palestinaca, koji bi doveo do konačnog rješanja sukoba i mira.

Borelj kaže da u konkretnom slučaju ne vidi drugo rješenje nego ono koje podrazumijeva postojanje dvije države.

"Nema tu mnogo rješenja. Rat nije rješenje, a od rješenja dvije države smo dalji nego ikada. To moramo da stavimo na sto, da radio na tom rješanju, a ne samo da ga prizivamo. Ja drugo rješenje ne vidim", kaže Borelj.

On je sa neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Lisabonu poručio da je dobro što je došlo do prekida sukoba između Izraela i Palestinaca, ali da to nije i održivo rješenje.

"Svi smo tražili da dođe do prekida vatre kako bi se izbjegle dalje žrtve. Do prekida vatre je došlo i nadamo se da će potrajati. Ali ne možemo nastaviti sa prekidima vatre, nasiljem i novim prekidima vatre. Bezbjednost nije mir. Potreban mir do koga će se doći ne nekim čudom već kroz političke pregovore", kaže Borelj.

On zaključuje da je rješenje dvije države jedino koje može ponuditi i Izraelu i Palestincima dostojanstvo, slobodu i zajednički život.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм