Savjet Federacije Rusije

Bombardovanje Jugoslavije pretvorilo NATO u glavnu opasnost 

  • 13.03.2019. 11:56

Vojna operacija NATO-a protiv suverene SR Jugoslavije pretvorila je NATO u glavnu opasnost za bezbjednost u svijetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, objavio je Savjet Federacije Rusije.

U dokumentu, koji je gornji dom ruskog parlamenta usvojio povodom 20 godina od početka vojne agresije protiv SRJ, navodi se da je NATO prilikom bombardovanja Jugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je dovelo do mnogobrojnih žrtava među civilima. 

Osim toga, priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova 2008. godine od niza zemalja Zapada predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO - podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije, ističe se u dokumentu. 

Iz Savjeta Federacije Rusije dodaju da je faktičko otcjepljenje Kosova i Metohije presedan u međunarodnim odnosima koji je krajnje zakomplikovao rješavanje postojećih konflikata kada je riječ o nepriznatim državama, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da se u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini Zapad ponaša potpuno suprotno, prenosi "Sputnjik". 

Gornji dom ruskog parlamenta ocijenio je da se vojna operacija NATO-a odrazila na dalji razvoj uzajamnih odnosa između evropskih država, te da je imala negativan uticaj na njihovo međusobno povjerenje. 

Nažalost, ističe se u dokumentu, lekcije nisu naučene i NATO je nastavio da koristi vojnu silu protiv drugih suverenih država - Iraka, Libije i Sirije, a danas se takve prijetnje mogu čuti i protiv Venecuele, Kube i Nikaragve. 

Ruski senatori naveli su i da je vojna operacija članica NATO-a predstavljala akt agresije protiv suverene države, zbog čega bi inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na odgovornost. 

S tim u vezi Savjet Federacije Rusije pozvao je parlamente država širom svijeta, ali i međunarodne organizacije poput UN, Zajednice nezavisnih država, Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti, OEBS-a i Evropskog parlamenta, da osude agresiju Alijanse protiv SRJ i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posljedice. 

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.