Bolnica odbila da primi dijete sa temperaturom 40, koje povraća

20:57, 27.11.2020.
Bolnica u ukrajinskom gradu Hmeljnicki odbila je da hospitalizuje djevojčicu (10) koja je povraćala i imala temperaturu 40. Prema riječima majke Irine, kada je sa djetetom stigla u bolnicu, rekli su joj da ide u drugu zdravstvenu ustanovu koja je udaljena 25 kilometara, iako je bolnica u koju je došla bila maltene prazna.

Nadležni su joj rekli da imaju striktna naređenja Ministarstva da tako raspoređuju pacijente u doba pandemija korona virusa. Istovremeno, sve druge bolnice su prepune. Saniteti, kojih nema dovoljno, tako služe kao "taksi služba", koja voza bolesne iz jedne u drugu bolnicu, piše Obozrevatel.

Irina kaže da se u noći 20. novembra njenoj ćerkici slošilo. Malena je počela da povraća, a temperatura je skočila na 39,5. Irina je posumnjala da je u pitanju slijepo crijevo i pozvala Hitnu pomoć, a ljekari koji su stigli rekli su da će dijete prevesti u bolnicu u Jarominci ili Krasilovu, jer im nije odobreno da djevojčicu prevezu u dječju bolnicu.

- Uspjela sam da ih namolim da nas voze u bolnicu u gradu. Ja tu živim, zašto bih išla u drugi region? Odvezli su nas u dječju bolnicu, gdje nas je sačekao načelnik i rekao da on ne zna šta je sa djetetom, i da misli da djetetu ne treba operacija. Ona je sve vrijeme povraćala, gorila je - priča majka.

Doktor joj je tad, kako tvrdi, rekao da po naređenju direktora primaju samo djecu sa povredama i koja su životno ugrožena, te da zbog toga mora dijete da se transportuje u neku od regionalnih bolnica na zapadu zemlje.

"Urlali su da imamo koronu i da smo zarazni"

U 5 sati ujutru su ih ispratili sa klinike, pa je Irina taksijem bolesno dijete vratila kući. Malecka je sve vrijeme povaćala u kolima.

Majka nije odustala, već u 9 je ponovo bila u bolnici i zahtijevala da joj ljekari napismeno daju da neće da hospitalizuju dijete, što oni nisu željeli da učine.

- Bio je petak i odradili su joj samo opštu krvnu sliku i ultrazvuk. Nisu čak uradili ni biohemijske analize. Ispostavilo se da nije slijepo crijevo, i jedva su pristali da nas smjeste na odjeljenje, ali su urlali da imamo koronu i da smo zarazni. Naravno nisu mogli da nas testiraju, ovdje to inače rade samo dva puta nedjeljno, utorkom i četvrtkom - tvrdi majka.

Ona ih je zamolila da im uzmu bris i potegla je veze kako bi odmah bio analiziran uzorak. Ispostavilo se da su obe negativne na koronu.

- Rekli su nam "pa šta?". Dali su dejtetu antibiotike i infuziju. Niko nije pozvao ni nekog infektologa da provjeri dijete... Tek kada sam počela da kačim snimke na internetu ispostavilo se da imaju i infektologa i gastroenterologa - tvrdi majka.

Ispostavilo se da malena boluje od enterokolitisa, pa joj je ubrzo promijenjena terapija i sada se osjeća bolje.

Irina kaže da njeno dijete nikad ne bi ni primili da ona nije bila uporna da istjera stvari do kraja.

- Dole ispred bolnice plaču majke sa malom bolesnom djecom. Bolnica je maltene prazna, a oni ih šalju u druge ustanove udaljene po nekoliko desetina kilometara - bijesni Irina.

"Rađeno je sve u skladu sa mjerama"

Lokalne zdravstvene vlasti kažu da je sve bilo urađeno u skladu sa mjerama. Kako navode, odluka Ministarstva je da u doba pandemije u regionalne bolnice budu upućeni svi kod kojih se sumnja da imaju kovid.

- U slučaju i da se sumnja da dijete ili bilo ko drugi ima crijevnu infekciju, on se šalje u bolnicu u Jermolinsku - rekao je Boris Kač, načelnik Zdravstvenog instituta za taj region.

On je rekao da je pregled djeteta urađen po ljekarskom protokolu i da u slučaju Irininog djeteta, nije ni trebalo da rade biohemijske analize.

- Enterokolitis se vodi kao infektivna bolest i po novom pravilniku, dijete je trebalo da se preveze u Jarmolinski. Mi u gradskoj dječijoj bolnici trenutno nemamo infektivno odjeljenje, a ova druga bolnica to ima i sve je tamo spremno. Čak imaju i vrhunske ljekare, a do bolnice treba samo pola sata vožnje - kažu zvaničnici.