Kriv softver

Boing priznao krivicu i izvinio se zbog avionskih nesreća  

07:13, 05.04.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Izvršni direktor kompanije "Boing", Denis Muilenburg, rekao je da je očigledno da je greška u njihovom softveru MCAS prouzrokovala dvije nedavne nesreće aviona tipa "boing 737 Maks 8".

Podsjetimo, 10. marta srušio se Boingov avion u Etiopiji kada je poginulo 157 ljudi, a prošlog oktobra u avionskoj nesreći u Indoneziji stradalo je 189 ljudi.

Istražitelji kažu da postoji jasna povezanost ova dva slučaja.

“Nama u Boingu je vrlo žao zbog izgubljenih života u nedavnim nesrećama aviona 737 Max 8. Te tragedije zauvijek će ostaviti težak trag u našim srcima i umovima. Izražavamo saučešće porodicama poginulih putnika i posade“, rekao je Muilenburg.

Preliminarni izveštaj istrage kompanije "Etiopijan erlajns" pokazao je da su obe nesreće nastale zbog greške u softveru "Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS)“.

“Kao što su nam objasnili piloti, MCAS je rizičan sistem za putovanja. Naša odgovornost je da eliminišemo taj rizik. Mi vam to dugujemo i znamo kako to da uradimo, zaključio je.

Preliminarni izveštaj pokazuje da su se piloti kompanije "Etiopijan erlajns" borili sa automatskim sistemom u avionu skoro čitavo vrijeme tokom šestominutnog leta.