"Ne može se zanemariti psihičko i fizičko stanje"

Bivši američki generali kritikuju Bajdena: "Nacija je u dubokoj opasnosti"

  • 13.05.2021. 15:52

Više od 120 penzionisanih američkih generala potpisalo je otvoreno pismo u kojem kritikuje američkog predsjednika DŽozefa Bajdena.

U pismu se navodi da je „nacija u dubokoj opasnosti“. Ugrožen je opstanak zemlje kao ustavne republike, smatraju oficiri.

- Ne može se zanemariti psihičko i fizičko stanje vrhovnog komandanta (Oružanih snaga SAD DŽoa Bajdena). On mora biti u stanju da brzo donosi tačne odluke u oblasti nacionalne bezbjednosti, bilo gdje, danju i noću - ističu autori pisma.

U dokumentu, koji su potpisale 124 osobe, takođe se govori da je trenutna administracija „diktatorskim putem započela pravi napad na ustavna prava američkih građana, ubrzano potpisavši više od 50 izvršnih naloga, zaobilazeći Kongres, od kojih mnogi ukidaju efikasnu politiku prethodnog rukovodstva“.

Generali su pozvali FBI i Vrhovni sud da brzo djeluju kada se pojave izborne nepravilnosti i da ih „ne ignorišu kao 2020. godine“.

Reakcija vojske ─ erozija odnosa

Aktivni i penzionisani američki oficiri smatraju da je pismo više od 100 generala o psihičkom i fizičkom stanju američkog predsjednika „vrlo loš primjer“ civilno-vojnih odnosa.  

Penzionisani pukovnik DŽefri Makosland nazvao je ovo pismo „antidemokratskom kampanjom“. On je podsjetio da se Sjedinjene Američke Države smatraju „jednom od rijetkih demokratskih zemalja u kojoj vojnici nikada nisu prijetili da će preuzmu vlast“.

- To je, po mom mišljenju, veoma loš primjer erozije vojno-civilnih odnosa u Americi, što je kamen temeljac naše demokratije - rekao je Makosland za „Hafington post“.

Sa svoje strane, bivši marinac Aleks Makoj nazvao je pismo penzionisanih generala izdajom. Prema njegovim riječima, bivši oficiri su napravili svoj izbor, „izdavši ogromnu većinu veterana, vjernih zakletvi“.

Na posljednjim predsjedničkim izborima u SAD pobijedio je demokrata DŽozef Bajden. NJegov protivkandidat, bivši republikanski predsjednik Donald Tramp, više puta je govorio o prevarama u procesu glasanja, a njegove pristalice bezuspješno su pokušavale da preokrenu rezultate, uključujući i zauzimanjem Kapitola, u kojem je poginulo nekoliko ljudi.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок