Blizak papi

Biskup seksualno zlostavljao učenike, Vatikan znao za sve

  • 20.01.2019. 20:27

Vatikan je u 2015. i 2017. godini dobio informaciju da je argentinski biskup Gustavo Sančeta, blizak papi Franji, pravio obnažene selfije, praktikovao “opsceno” ponašanje i da je optužen za nedolično ponašanje prema polaznicima pripremne škole za bogoslove, tvrdi njegov bivši generalni vikar Huan Hoze Mansano u intervjuu za AP.

Time je, kako navodi agencija, podrio tvrdnje Vatikana da su se optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Sančete pojavile prije samo nekoliko mjeseci.

Mansano je rekao da je papa Franja prihvatio ostavku Sančete u avgustu 2017. godine, nakon što su se sveštenici u eparhiji Oran želili na njegovu autoritarnu vladavinu, i nakon što su bivši vikar, rektor škole i drugi biskupi dostavili Vatikanu izvještaje u kojima se ukazuje na navodne zloupotrebe vlasti, neprimjerno ponašanje i seksualno uznemiravanje odraslih polaznika pripremne škole za bogoslove.

Masano, bivši generalni vikar Orana u vrijeme biskupa Sančete, rekao je da je on bio jedan od eparhijskih zvaničnika, koji su digli uzbunu 2015. godine i poslali Vatikanu “selfije” u digitalnom formatu.

U intervjuu za AP, Masano je rekao da je on bio i jedan od troje aktuelnih i bivših eparhijskih zvaničnika, koji su se i maju i junu 2017. godine po drugi put žalili ambasadi Vatikana u Buenos Ajresu “kada je situacija bila mnogo ozbiljnija, ne samo jer se postavljalo pitanje seksualnog zlostavljanja, već zato što je eparhija sve više srljala u ambis”.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина