Suosnivač Majkrosofta

Bil Gejts najveći zemljoposjednik u Americi

  • 28.02.2021.21:44

Interesovanje Bila Gejtsa za poljoprivredno zemljište motivisano je njegovom željom da se bavi pitanjem klimatskih promjena, kao i da pomogne siromašnijim zemljama u kojima ljudi gladuju.

Gejts je najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Državama, a prema "Lend riportu", suosnivač „Majkrosofta“ posjeduje 242.000 hektara u 18 saveznih država. Kupovina zemljišta natjerala je mnoge da se pitaju šta su Gejtsovi motivi jer nikada nije govorio o svojoj ljubavi prema usjevima i „prijatnom“ mirisu stajskog đubriva.

Tabloid piše da Gejtsovim carstvom obradivog zemljišta upravlja „Kotonvud ag menadžment“, koji je član „Liding harvesta“, neprofitne organizacije koja poljoprivrednicima širom svijeta pomaže da „usvoje bolje prakse tako da svi možemo praviti zdraviju budućnost za generacije koje dolaze“.

Izvještaji su ranije nagovještavali da poljoprivreda, posebno proizvodnja govedine, doprinosi emisiji ugljen dioksida koja zadržava toplotu Sunca i posljedično dovodi do klimatskih promjena.

Gejts je ranije rekao da se bez inovacija svijet neće moći nositi sa klimatskim promjenama, za koje mnogi naučnici kažu da će rezultirati ekstremnim temperaturama, prirodnim katastrofama i kolapsom ekosistema.

Zato Gejts učestvuje u projektima zaštite životne sredine i ulaže u različite kompanije. Jedna od njih je „Imposibl fuds“ koja proizvodi zamjenu za govedinu.

Brus Šerik, profesor poljoprivredne ekonomije sa Univerziteta Ilinoj, koji je član uprave „Liding harvesta“, kaže da farme nisu samo dio problema klimatskih promjena, već da mogu postati i dio rješenja.

Šerik je ubjeđen da će suosnivač „Majkrosofta“ napraviti veliku razliku ako uspije da pokaže da poljoprivreda može biti i profitabilna i održiva.

Tagovi: