Bil Gejts masovno kupuje poljoprivredno zemljište u Americi, ugrabio 242.000 hektara!

  • 15.01.2021.09:55

Bil Gejts, četvrti najbogatiji čovjek na svijetu tiho je ugrabio 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta širom SAD-a - što ga čini uticajnim privatnim vlasnikom poljoprivrednog zemljišta u SAD.

Poslije višegodišnjih izvještaja da je kupovao poljoprivredno zemljište u državama Florida i Vašington, The Land Report je otkrio da je Gejts kupio poljoprivredno zemljište u 18 američkih država.

Njegova najveća imanja su u Luizijani (69.071 hektara), Arkanzasu (47.927 hektara) i Nebraski (20.588 hektara). Pored toga, on ima udio u 25.750 hektara prelaznog zemljišta na zapadnoj strani Finiksa u Arizoni.

Prema istraživanju lista, zemljište drži direktno i preko Cascade Investments.

Iako može biti iznenađujuće da je tehnološki milijarder takođe najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u zemlji, ovo nije jedini Gejtsov pokušaj u poljoprivredi.

Tokom 2008. godine, Fondacija Bila i Melinde Gejts najavila je 306 miliona dolara bespovratnih sredstava za promociju održive poljoprivrede sa visokim prinosom među malim poljoprivrednicima u podsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Fondacija je tada uložila i u razvoj i širenje „super usjeva“ otpornih na klimatske promjene i na mliječne krave sa većim prinosom.

Prošle godine organizacija je osnovala Gates Ag One, neprofitnu organizaciju koja unapređuje te napore.

Nije potpuno jasno kako se koristi Gejtsovo poljoprivredno zemljište, piše Forbs.

Međutim, postoje neke naznake da bi zemljište moglo da se koristi na način koji se poklapa sa vrijednostima fondacije. Cottonwood Ag Management, dio kompanije Cascade, član je Leading Harvest, neprofitne organizacije koja promoviše održive poljoprivredne resurse koji daju prioritet zaštiti usheva, tla i vodenih resursa.

Tagovi: