Nema dokaza

"Bijeli kombiji" sa Facebooka u kojima siluju i ubijaju žene izazvali strah

  • 09.12.2019.17:05

Neprovjerene glasine na "Facebooku" dovele su do zastrašujućih priča o bijelim kombijima u američkom gradu Baltimoru u kojima otmičari siluju i ubijaju žene, a zatim prodaju njihove organe.

Mada nema dokaza koji ukazuju da se to događa, serija postova na "Facebooku" dovela je do istupa gradonačelnika Baltimora, koji je podlegao glasinama.

"Ne parkirajte kola blizu bijelog kombija. Važno je da imate mobitel za slučaj da vas neko pokuša oteti", poručio je u televizijskom razgovoru gradonačelnik Bernard Džek Jang.

Gradonačelnik priznaje da mu baltimorska policija nije rekla ništa o tim slučajevima, ali da je vidio informacije o tome "Facebooku".

Istovremeno, baltimorska policija navodi da su svjesni postova na društvenim mrežama, ali da nisu primili nikakve prijave o stvarnim incidentima.

Glasine o otmicama i silovanjima žena u bijelim kombijima u Baltimoru podijeljene su posljednjih sedmica i na nivou SAD na stotine hiljada puta na "Facebooku" i vidjeli su ih milioni korisnika.

Već su se javile i osobe koje imaju bijele kombije, žaleći se da su izložene matretiranju.

Za to vrijeme, kako prenosi Si-En-En, organizacije koje se bave trgovinom ljudima upozoravaju da će priča o bijelim kombijima odvući pažnju sa većeg problema.

Moramo se pobrinuti da u javnost izlaze tačne informacije, posebno zato što je Baltimor centar trgovine ljudima u SAD, navode iz tih organizacija.

U američkoj saveznoj državi Džordžiji policija je istraživala izvještaje o "sumnjivom bijelom kombiju" i zatražila od građana da umjesto što pišu na "Facebooku" nazovu policijsku stanicu.

Fenomen "bijelih kombija" već godinama postoji na "Facebooku", ali i oni koji šire te glasine ne mogu, uglavnom, da ih potkrijepe.

Pročitajte još:

Slagala da je umrla: Ljudi došli na sahranu i zatekli je živu

Blizankinje (4) se same izvukle iz automobila koji se survao niz nasip

Nezapamćen zločin: Jovo (26) godinama silovao maloletnu sestru

Rajaner ukida letove od Stokholma ka Banjaluci

Mladić (24) bez vozačke dozvole izgubio život na motoru

Mostarke u Banjaluci nudile seksualne usluge preko interneta

Otkopao tijelo učiteljice, pa njenoj kćerki slao bizarne poruke

Policajac poginuo u stravičnoj nesreći

Djevojka porijeklom iz BiH optužena za uvoz droge u bocama čilija

Radnice zatvorile staklena vrata, lopov iz sve snage udarao da pobjegne

Tagovi: