Ozbiljne restrikcije

Bijela kuća sakrila transkripte razgovora Trampa i Putina

  • 29.09.2019. 08:27

Bijela kuća uvela je ozbiljne restrikcije na distribuciju transkripta razgovora predsjednika Donalda Trampa sa stranim liderima, među kojima su i ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski princ Mohamed bin Salman, rekao je neimenovani bivši zvaničnik Bijele kuće.

Sadržaji razgovora sa Putinom i Bin Salmanom nisu poznati, ali jesu Trampove kontroverzne veze sa dvojicom lidera, uzimajući u obzir navodne ruske napade na američke izbore 2016. i kršenja ljudskih prava od strane Saudijske Arabije i ubistva novinara Džamala Kašogija, prenosi Glas Amerike.

Bivši zvaničnik Bijele kuće takođe tvrdi da su sakriveni čak i neki transkripti Trampovih razvovora sa saveznicima, zbog povjerljivih informacija.

Bijela kuća nije potvrdila ove navode.

I anonimni uzbunjivač je u svojoj prijavi koja se tiče razgovora Donalda Trampa i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, zbog koje su demokrate u Kongresu pokrenule proceduru opoziva, naveo da je Bijela kuća pokušala da “zaključa” transkript razgovora dvojice predsjednika tako što ga je čuvala na serveru namijenjenom za čuvanje povjerljivih informacija, kome pristup ima malo ljudi.

Bivši zvaničnik Bijele kuće, prenosi AP, tvrdi da su sakriveni i drugi pozivi kako bi se umanjila šansa da procure u javnost, ali da to nije učinjeno zbog neprimjerenih sadržaja razgovora.

Transkripti razgovora Trampa sa stranim liderima i ranije su “curili” iz Bijele kuće, a posebno skandalozni bili su razgovori sa predsjednikom Meksika o zidu i australijskim liderima o politici azila Obamine administracije.

U prethodnim administracijama, transkripti telefonskih razgovora takođe nisu objavljivani, ali su čuvani u posebnim kompjuterskim sistemima.

Sažeci poziva bili su prosljeđivani nadležnima u Bijeloj kući, Stejt departmentu i drugim agencijama.