Bijela kuća negira da je Tramp nudio pomilovanje Asanžu

  • 19.02.2020. 22:21

Portparol Bijele kuće Stefani Grišam negirala je danas navode da je predsjednik Donald Tramp dao direktivu bivšem kongresmenu Dejni Rohrabakeru da osnivaču "Vikiliksa" DŽulijanu Asanžu ponudi pomilovanje ukoliko kaže da Rusija nije imala ulogu u objavljivanju elektronske pošte Nacionalnog komiteta Demokratske partije prije izbora održanih 2016 godine.

"Predsjednik jedva da zna išta o Rohrabakeru sem da je bivši kongresmen. On nikad nije razgovarao sa njim na tu ili bilo koju drugu temu. U pitanju je čista izmišljotina i laž. To je vjerovatno još jedna prevara i laž Demokratske partije", naglasila je ona.

Asanžov pravni tim ranije je naveo da će u dokazima koji će biti iznijeti naredne sedmice pred sudom u Londonu biti navedeno da je Tramp prije dvije godine ponudio osnivaču "Vikiliksa" pomilovanje ili neki način izlaska iz problematične situacije.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald je na današnjem ročištu u Londonu objavio da će član tima Asanžove odbrane DŽenifer Robinson objaviti Trampovu ponudu na početku procesa naredne sedmice.

Prema njegovim riječima, Robinsonova će opisati na koji je način senator Dejna Rohrabaker posjetio Asanža u Ambasadi Ekvadora, gdje mu je ponudio dogovor 2017. godine.

Ficdžerald je sugerisao na dogovor prema kojem bi Asanž trebalo da negira povezanost Rusa sa hakerskim upadom i objavljivanjem elektronske pošte.

Poznato je da je tadašnji senator Rohrabaker posjetio Asanža, ali je smatrano da je to bila njegova odluka, a ne prema nalogu predsjednika Trampa.

Osnivač "Vikiliksa" ranije se pojavio pred sudom u Londonu putem video-linka iz zatvora "Belmarš".

Asanž je proveo sedam godina u Ambasadi Ekvadora, odakle su ga prošle godine izveli pripadnici britanske policije.

SAD ga traže kako bi se suočio sa 18 tačaka optužnice, uključujući udruživanje radi hakerskih upada u državne računare i kršenje Zakona o špijunaži. Ukoliko bude proglašen krivim, suočava se sa višedecenijskom zatvorskom kaznom.

Pred sudom u Londonu početkom naredne sedmice krenuće procesi kako bi bila donijeta odluka da li će on biti isporučen u SAD.

Asanž je danas samo potvrdio svoje ime i godinu rođenja.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)