Drugi svjetski rat

Bez Srba i Rusa, ali sa Hrvatima i Albancima: Obilježeno 80 godina od početka najkravavijeg sukoba

  • 01.09.2019. 20:01

U poljskom gradu Vjelunj danas se obilježava 80. godišnjica od početka Drugog svjetskog rata, ali sijenku na svečanost bacio je, u najmanju ruku, čudan kriterijum organizatora za pozivanje gostiju.

Bez Srbije i Rusije

Srbija i Rusije nisu dobile pozivnice, iako su bile dio antifašističke borbe. Uprkos milionskim žrtavama njenih predstavnika u Vjelunju danas nema, ali mjesta je bilo za hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, iako je tokom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj na snazi bio ustaški režim koji je pod patronatom upravo nacističke Njemačke činio najstrašnije zločine nad Jevrejima, i prvenstveno Srbima. Među liderima 40 zemalja i oko 250 gostiju, našle su se i Albanija i Crna Gora, ali nije poznato da li je tamo i Kosovo.

Ovim povodom oglasio se danas i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

"Nije bilo razloga za ovakvu politizaciju pri pozivanju u Poljsku na obilježavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata - rekao da Dačić danas komentarišući izostanak poziva Srbiji i Rusiji da prisustvuju, a pozivanje Njemačke i Hrvatske.

Dačić je ocijrnio da je pozivanje "stvar organizatora", a primijetio je da su pozvane samo članice EU, NATO i zemlje takozvanog Istočnog partnerstva u kome su bivše sovjetske republike, što je "iskrivljavanje i revizija istorije".

"Ako je razlog ne pozivanja Rusije što uzela dio Poljske, pa i Njemačka ih je napala pa je pozvana, ne znam kriterijume pozivanja", rekao je Dačić.

Iz Moskve danas se niko nije oglašavao povodom ne pozivanja u Vjelunju, ali u ranije je saopšteno da se događaji kojima se obilježava bio kakav bitan trenutak iz Drugog svtskog rata, a na koje Rusije nije pozvana, smatra nepotpunim.

"Bilo kakvi memorijalni događaji u bilo kojoj zemlji sveta, koji su posvećeni godišnjici Prvog i Drugog svjetskog rata, bez učešća naše zemlje ne mogu se smatrati potpunim", rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Rusija je inače i ranije izostavljana sa sličnih događaja, pout godišnjice iskrcavanja na Normandiju.

Kako je krojen spisak zvanica?

Prema riječima organizatora, kancelarije predsjednika Poljske Anžeja Dude, nisu pozvane sve zemlje pobjednice, već države Evropske unije, NATO-a i Istočnog partnerstva (Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina).

Sa ovog spiska nema predstavnika Bjelorusije, s obzirom da je predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko odbio da prisustvuje iz solidarnosti sa Rusijom. U Poljsku nije došao ni predsjednik Jermernije, jer je kako je navedeno, imao planirane druge obaveze.

Poziv da prisustvuje odbio je i predsjednik Evropskog savete Donald Tusk, zbog kako je rekao, „zbog dnevnopolitičkih pozivnica“. Tusk, inače bivši premijer Poljske i akuelnog režima Jaroslava Kačinjskog, rekao je da ne ide na svečanost jer "nemam ni najmanju sumnju da organizatori tako postupaju tako da stave do znanja da ne žele da me vide tamo“.