Berni Sanders zvuči sve više kao ostatak establišmenta: Napao bih Kinu, ako treba

  • 24.02.2020. 09:20

Favorit na stranačkim izborima američke Demokratske stranke za kandidata za predsjednika SAD, Berni Sanders, vojno bi intervenisao protiv Kine, ako bi ona napala ostrvo Tajvan, rekao je on u TV intervjuu objavljenom u nedjelju.

Taj socijalistički senator koji se protivio američkom ratu u Iraku 2002. godine, rekao je za američki program “60 minuta” da neće isključiti – ukoliko bude izabran – da vojno interveniše u nekim situacijama.

– Nadam se što je rijeđe moguće, ali imamo najbolju armiju na svijetu – rekao je taj nezavisni senator.

Detaljno je opisao situacije u kojima bi takve intervencije bile moguće: “prijetnje američkom narodu – to sigurno. I prijetnje našim saveznicima”.

– Vjerujem u NATO – rekao je taj 70-godišnjak.

Upitan o mogućnosti intervencije američke vojske u odgovoru na kineski vojni napad na Tajvan, favorit Demokrata za predsjedničkog kandidata je odgovorio: “Na primjer, da”.
Kinom i Tajvanom vladaju suparnički režimi od 1949. godine. Kina smatra Tajvan jednom od svojih pokrajina i zavjetovala se da će jednog dana povratiti kontrolu nad njim, silom ako je potrebno, posebno ako to ostrvo proglasi nezavisnost.

– Mislim da moramo jasno staviti do znanja zemljama širom svijeta da nećemo mirno da sjedimo i dozvoljavamo invazije – dodao je Sanders.

Sjedinjene Države su prekinule diplomatske veze sa Tajpejem 1979. godine kako bi priznale Peking kao jedinog predstavnika Kine, ali SAD su i dalje najmoćniji saveznik Tajvana i glavni dobavljač oružja.

Kao predvodnik po anketama za protivnika Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD 3. novembra, Sanders je takođe rekao da bi mogao da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, s kojim je Tramp imao tri sastanka, prenose agencije.

– Nemam problema da razgovaram s protivnicima u čitavom svijetu – rekao je Sanders.