Belgijski specijalac pronađen mrtav? Bježao je mjesec dana, prijetio glavnom epidemiologu

  • 20.06.2021. 17:20

U šumi u blizini grada Dilsen-Stokkema pronađeno je tijelo belgijskog specijalca za kojim se tragalo više od mjesec dana, tačnije od 17. maja, javlja The Brussels Times. BBC javlja da je policija pronašla tijelo muškarca u šumi te da se najvjerojatnije radi o odbjeglom specijalcu, ali da se čeka obdukcija koja će potvrditi identitet.

Podsjetimo, specijalne jedinice su mjesec dana tragale za Jurgenom Coningsom, teško naoružanim vojnikom i krajnjim desničarem za kojeg su vjerovali da predstavlja ozbiljnu prijetnju. On je iz vojarne uzeo oružje, a potom je nestao.

BBC navodi kako je ranije prijetio epidemiologu Marcu Van Ranstu, glavnom čovjeku belgijskog javnog zdravstva za epidemiju koronavirusa. Van Ranst i njegova porodica su nakon nestanka Coningsa premješteni na sigurnu lokaciju.

Tražilo ga 350 policajaca i vojnika

Oko 350 policajaca i vojnika bilo je mjesec dana raspoređeno na području nacionalnog parka u blizini granice s Holandijom. U tom području se nakon nestanka specijalca začulo šest pucnjeva ili detonacija.

U belgijskom javnom prostoru sad se vodi rasprava o tome kako je moguće da je poznati simpatizer krajnje desnice dobio pristup vojnom oružju. BBC navodi kako je oružje iz vojarne u Leopoldsburgu odnio pod krinkom organizacije vježbe gađanja.

Policija je danima pretraživala šumu u okolini grada Dilsen-Stokkema, nedaleko od Coningsove kuće u sjevernoj provinciji Limburg, nakon što je pronađen vojnikov auto prepun teškog naoružanja.

U autu mu našli protivtenkovske rakete

U automobilu su pronađene četiri protivtenkovske rakete i municiju, a policija vjeruje da je Conings bio naoružan i drugim oružjem, uključujući automat, a na sebi je nosio pancirku.

Policija je potom zatvorila nacionalni park Hoge Kampen, koji se prostire na 12 hektara šume u blizini granice s Holandijom. 

"Krajnje nasilan ekstremist"

Izvještaji opisuju Coningsa kao "potencijalno krajnje nasilnog ekstremista". Navodno je ostavio poruke u kojima implicira da je spreman za smrtonosni obračun s policijom jer "više ne može živjeti u društvu u kojem su nam političari i epidemiolozi uzeli sve što imamo".

Belgijski ministar pravde Vincent Van Quickenborne rekao je flamanskoj televiziji da postoje indikacije da je Conings nasilan.

30 vojnika s krajnje desnim stavovima

U belgijskoj vojsci postoji najmanje 30 vojnika, među kojima je i Conings, s krajnje desnim stavovima, koji su pod nadzorom jedinice za analizu prijetnji.

O potrazi za Coningsom na društvenim mrežama oglasio se i virolog Van Ranst, koji je rekao da ga prijetnje "ni najmanje ne impresioniraju". 

Dodao je kako protivljenje covid-restrikcijama i vakcinama često koincidira s glorifikacijom nasilja i rasnom mržnjom.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.