Panika u Briselu

Belgijski obavještajac odavao tajne Srpkinji koja je radila za Ruse

  • 15.02.2019. 21:06

Belgijski obavještajni oficir osumnjičen je da je ruskom agentu u Srbiji omogućio pristup povjerljivim podacima i državnim tajnama, javili su belgijski mediji.

List "De Morhen" piše da je šef belgijske kontraobaveštajne službe Klement Vandenbere, navodno, 2016. godine odavao povjerljive podatke jednoj Srpkinji, za koju se sumnja da je ruski agent. 

Iako je internom istragom utvrđeno da Vandenbere nije kriv, paralamentarna komisija i državni tužioci istražuju slučaj. 

Istraga je proizašla iz specijalne operacije potjere za potencijalnim teroristima koji su izvršili napad u Parizu 2015. godine, koji je organizovala ćelija "Islamske države" u Briselu. 

Belgijski agenti obratili su se srpskim obavještajcima, kako bi dobili informacije o izbjeglicama koje u EU ulaze kroz Balkan. 

Međutim, kontraobavještajna služba sumnja da je Srpkinja, za koju se tvrdi da je dobila povjerljive informacije, zapravo - agent Rusije, prenio je "Telegraf". 

"De Morhen" se poziva na pisanje njemačke štampe, koja je ovog mjeseca pisala da je Služba za spoljne poslove EU (EEAS) saopštila da se u Briselu trenutno nalazi 200 ruskih i 250 kineskih špijuna. 

"Telegraf" podsjeća da je istražna grupa "Belingket" juče otkrila identitet trećeg muškarca koji je osumnjičen za umiješanost u trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj, tvrdeći da je on ruski obavještajni agent visokog čina. 

U saopštenju koje je grupa objavila na svojoj internet stranici navodi se da je treće osumnjičeno lice agent ruske vojne obavještajne službe (GRU) Denis Vjačeslavovič Sergejev, koji je diplomirao na ruskoj Vojno-diplomatskoj akademiji. 

Britanski list navodi da je treći osumnjičeni agent u periodu trovanja Skripaljevih posjetio Prag, Ženevu, Pariz i Beograd, ali da nema indikacija da je bio u Briselu.  

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.