Sebastijan Kurc

Beč za dobre odnose Brisela i Moskve

18:22, 06.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Austrija će, tokom predstojećeg predsjedavanja Evropskom savjetu, pojačati napore da uspostavi dobre odnose EU i Rusije, izjavio je u Briselu austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

On je, tokom predstavljanja Evropskoj komisiji plana i programa austrijskog predsjedavanja Evropskom savjetu koje počinje u julu, rekao da će Austrija nastaviti sa naporima da podrži kanale za komunikaciju sa Rusijom. 

Austrijski kancelar pozvao je EU da sa Rusijom sarađuje na međunarodnom nivou, ali i potvrdio da će Austrija da sarađuje sa Unijom i na planu sankcija protiv Rusije. 

"Mi bez Rusije ne možemo pronaći rješenje za Ukrajinu i Siriju", rekao je Kurc. 

U programu austrijske Vlade za period predsjedavanja Evropskom savjetu navodi se da Rusija igra ključnu ulogu u pružanju bezbjednosti i stabilnosti u Evropi i širom svijeta i da će zato Austrija usmjeriti napore da održi odnose EU sa Rusijom i da ojača dijalog dvije strane, javio je TASS. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin juče je posjetio Beč, gdje se sastao sa austrijskim kancelarom i sa predsjednikom Austrije Aleksandrom Ban der Belenom.