Bilateralni i trilateralni razgovori

Beč: Nova runda pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu

  • Извор: Танјуг
  • 28.11.2021. 11:55

Pregovarački tim Irana predvođen Alijem Bagerijem Kanijem održao je u nedjelju u Beču bilateralne i trilateralne razgovore, uoči nastavka pregovora sa najvećim nuklearnim silama s ciljem da se oživi tzv. iranski nuklearni dil iz 2015. godine.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp odustao je 2018. godine i povukao se iz tog sporazuma i tom odlukom naljutio Iran, a neprijatno iznenadio ostale države koje učestvuju u pregovorima - Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Nemačku i Rusiju.

"Iranski tim je stigao juče u Beč i započeo razgovore na ekspertskom nivou sa pregovaračkim delegacijama Rusije i Kine, kao i sa koordinatorom EU, španskim diplomatom Enrikeom Morom Benaventeom", izjavio je za iransku državnu novinsku agenciju ISNA iranski diplomata Mohamad Reza Gaebi, prenosi Rojters.

Svjetske sile i Iran pokušaće da se spasu nuklearni sporazum iz 2015. godine, ali malo njih očekuje napredak, jer se atomske aktivnosti Teherana nastavljaju u očiglednom pokušaju da se stekne povoljnija pregovaračka pozicija iako diplomate upozoravaju da ističe vrijeme za oživljavanje nuklearnog sporazuma.

Od aprila do juna održano je šest rundi indirektnih pregovora, a novi krug počinje nakon pauze izazvane izborom novog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, konzervativnog muslimanskog vjerskog lidera.

Novi pregovarački tim Teherana iznio je zahtjeve koje američke i evropske diplomate smatraju nerealnim, jer se insistira na tome da se odbace sve sankcije SAD i EU uvedene od 2017. godine, uključujući i one koje nisu povezane sa nuklearnim programom, prenio je ranije Rojters.