Ekonomska obavještajna jedinica

Beč najpogodniji grad na svijetu za život i rad

  • 14.08.2018. 08:39

Austrijski glavni grad Beč prestigao je australijski Melburn i proglašen je za najpogodniji grad za život i rad u novom godišnjem istraživanju.

Ovo je prvi put da je jedna evropska metropola prva na listi koju svake godine sastavlja Ekonomska obavještajna jedinica. Melburn je dominirao u prethodnih sedam godina. 

Svake godine 140 gradova dobijaju ocjene do 100 prema seriji faktora, poput životnog standarda, kriminala, saobraćajne infrastrukture, pristupa obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti i političkoj i ekonomskoj stabilnosti. 

Beč je dobio ocjenu od "skoro idealnih" 99,1, Melburn 98,4, a japanska Osaka je na trećem mjestu, prenio je AFP. 

Australija i Kanada dominiraju, svaka sa po tri grada u prvih deset. Sidnej je peti, Adelejd deseti, a kanadski Kalgari, Vankuver i Toronto zauzimaju četvrto, šesto i sedmo mjesto. 

"Najbolje su ocijenjeni gradovi srednje veličine u bogatijim zemljama", navode istraživači u svom izvještaju. 

Oni napominju da nekoliko gradova iz prvih deset imaju relativno nisku gustinu naseljenosti, što omogućava "mnoge rekreativne aktivnosti bez podsticaja za visoku stopu kriminala ili preopterećenja infrastrukture". 

Najbolje ocijenjeni australijski i kanadski gradovi imaju stopu naseljenosti od 3,2 do četiri osobe po kilometru kvadratnom, dok je svjetski prosjek 58. 

Japan je jedni izuzetak sa Osakom i Tokiom, koji je na sedmom mjestu, sa prosječnom gustinom naseljenosti od 347 ljudi po kilometru kvadratnom, ali i sa veoma razvijenim saobraćajnim mrežama i visokim životnim standardom. 

Kopenhagen je drugi evropski grad u prvih deset, a zauzeo je devetu poziciju.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.