Australija

Bebu morali operisati jer joj je u grlu zapela božićna zvjezdica

  • 10.12.2019. 20:09

Australijski doktori otkrili su kako je uzrok tegobe devetomjesečne djevojčice koja je kašljala krv i imala temperaturu božićni ukras kojeg je malena progutala 11 dana ranije.

Djevojčica koja ima devet mjeseci progutala je božićne ukrase, plastične konfete u obliku zvijezde i jedan od njih je zapeo u grlu, piše Daily Mail.

Roditelji su je odveli u bolnicu jer je malena imala visoku temperaturu i iskašljavala je krv te je ubrzano disala. Gotovo sedmicu dana tražili su uzroke njezinom stanju, a onda su otkrili kako joj je u grlu zapela zvjezdica koju je progutala 11 dana ranije.

- Božićna poruka: Budite oprezni i čuvajte se konfeta - napisali su doktori australske Gold Coast University bolnice pišući o slučaju u medicinskom časopisu The Medical Journal of Australia.

Kažu kako su malenu roditelji doveli u bolnicu kad je počela iskašljavati krv, no liječnici isprva nisu mogli pronaći uzrok te su je poslali kući misleći da se zagrcnula slinom. Porodica se nakon dva dana vratila na Hitnu jer je u međuvremenu malena dobila visoku temperaturu, teško je disala i kašljala je. 

- Dijagnosticirali su joj bronhiolitis te je sljedeća tri dana dobivala terapiju, a potom su je opet poslali kući. Ipak, vratila se ponovo šest dana poslije sa istim simptomima, pa su joj odlučili snimiti vrat - pišu u časopisu liječnici Paul Heyworth i Ryan Shulman. Tek tada otkrili su što joj je - u grlu se stvorio apsces, gnojna nakupina oko zvijezde petokrake. Djevojčicu su hitno odveli na operaciju kako bi uklonili zvijezdu i gnoj, a malena se potom dobro oporavila.

- Unatoč fleksibilnosti, oštri krakovi konfeta su se zaglavili u gornjem dijelu probavnog sistema. Svjetlucavi konfeti privlače interes djece koja ih mogu staviti u usta. Iako nije uobičajeno, valja istaknuti kako postoji rizik da se tokom praznika ponovi ovakva situacija - upozorili su doktori dodajući kako bi trebalo podići svijest o tom problemu među roditeljima te staviti upozorenja na pakiranja konfeta.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)