"Bizaran pristup"

Bar nisu pokrenuli rat: 36 zemalja istovremeno na udaru američkih prijetnji sankcijama

  • 09.06.2019. 09:12

Šta je ovih dana povezalo Evropsku uniju sa Rusijom, Tursku i Meksiko sa Indijom, Iran s Kubom i Venecuelom, i Kinu sa svima njima? Odgovor je: Amerika. Sve te države — ukupno njih 36, ako računamo članice briselske unije — našle su se praktično istovremeno na udaru američkih prijetnji sankcijama i sličnim kaznama za neposlušne.

Turskoj i Indiji Amerika prijeti zato što žele da kupe ruske sisteme S-400; Rusiji zato što postoji, a odavno više nije u poželjnom stanju, to jest na koljenima; Evropskoj uniji, pored ostalog, i zato što bi da sarađuje s Iranom, kao što se i obavezala; Kubi zato što sarađuje s Venecuelom, a Venecuela ima isuviše nafte koja nije pod američkom kontrolom; Kini pak zato što, izgleda, ne može na drugačiji način da odgovori na rast njenog ekonomskog i (geo)političkog uticaja.

- Ne vidim da američki diplomatski korpus čini išta osim što prijeti sankcijama i izdaje ultimatume ako zahtjevi nisu ispunjeni. Sva druga sredstva iščezla su iz arsenala američke diplomatije i to je žalosno - ocijenio je nedavno ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Portal Blumberg iskazuje samo malo više razumijevanja. Sankcije, koje podrazumijevaju i uskraćivanje pristupa američkom tržištu, administracija Donalda Trampa zaista "koristi kao batinu" i protiv saveznika i protiv strateških rivala, ali istovremeno, ipak, piše Blumberg utješno, ne pokreće ratove kao što su činili Trampovi prethodnici "na putu ka uspostavljanju globalne hegemonije i preuzimanju uloge svjetskog policajca".

Pa ipak, napominje ekonomista Džefri Saks, riječ je o "bizarnom pristupu" koji bi "u budućnosti mogao da stvori ozbiljne probleme" samim Sjedinjenim Državama.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина