Izbori u novembru

Bajden zvanično kandidat za predsjednika SAD-a

10:11, 06.06.2020.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Nominacija bivšeg američkog potpredsjednika Džoa Bajdena za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke zvanično je potvrđena i on će se u novembru suprotstaviti predsjedniku Donaldu Trampu na izborima koji će biti obilježeni pandemijom korona virusa, ekonomskim kolapsom i socijalnim nemirima.

Bajden je prikupio 1.991 delegata na stranačkim izborima održamim u sedam saveznih država i Distriktu Kolumbija u utorak. On je prešao prag tri dana nakon izbora jer je u nekoliko država glasanje teklo sporije zbog velikob priliva glasova elektronskom poštom.

– Bila mi je čast da se nadmećem među najtalentovanijom grupom kandidata koje je Demokratska stranka ikada imala i ponosan sam što na izbore izlazimo kao ujedinjena partija – naveo je Bajden u saopštenju.

Osvrnuvši se na aktuelna dešavanja, Bajden je rekao da je “ovo teško vrijeme u američkoj istoriji” i istakao da “ljutita politika Donalda Trampa koja unosi podjele” nije odgovor.

– Naša država vapi za vođstvom. Za vođstvom koje nas može ujediniti – rekao je Bajden.

Potpredsjednik SAD iz vremena Baraka Obame je efektivno lider demokrata od kada je njegov posljednji protivkandidat, senator Berni Sanders odustao od nominacije u aprilu.