Džo Bajden

Bajden: Tramp je odgovora za krvoproliće u Teksasu

  • 07.08.2019. 15:58

Kandidat Demokratske stranke za nominaciju za predsjednika SAD i bivši američki potpredsjednik Džo Bajden optužio je danas predsjednika Donalda Trampa da, kako je rekao, "podstiče bijelu nadmoć" koja se navodi kao glavni uzrok za nekoliko masovnih pucnjava u SAD, prenosi Rojters.

Bajden (76) je govorio na sastancima za podršku nominaciji u Ajovi poslije masovnih pucnjava proteklog vikenda u SAD.

"Koliko su daleko Trampova izjava o invaziji od objave ubice iz El Pasa da je njegov napad odgovor na latioameričku invaziju na Teksas? Nisu uopšte daleko", rekao je Bajden sudeći po kopiji njegovog govora.

Trampovi pomoćnici su odbacili mogućnost da je njegova retorika uzrokovala pucnjavu.

Bajden je jedan od 24 kandidata koji se bore za predsjedničku nominaciju, a Ajova je među prvim državama koje će glasati za izbor demokratskog kandidata.

Američki predsjednik Donald Tramp naložio je Ministarstvu pravde da predloži takve zakone koji će osigurati da se oni koji počine masovna ubistva i zločine iz mržnje suoče sa smrtnom kaznom, kao i da ta najteža kazna bude odlučno i brzo sprovedena.

U obraćanju u Beloj kući nakon dve smrtonosne pucnjave u Teksasu i Ohaju, Tramp je dodao da se stranačka pripadnost mora u tom smislu ostaviti po strani i biti jedinstven u osudi pošto ti "varvarski masakri predstavljaju napad na zajednice, na naciju i zločin protiv čovječnosti".

On je upozorio i na opasnost koji nose internet i društvene mreže, kao i na brutalne i krvoločne video igre koje su, kako je rekao, odgovorne za "glorifikaciju nasilja u našem društvu".

"Moramo osigurati da oni koji predstavljaju rizik za javnu bezbednost nemaju pristup oružju, a i ako ga imaju - da im oružje može biti oduzeto po kratkom postupku", rekao je Tramp i naglasio da su "mentalne bolesti te koje su okidač, a ne oružje".

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.