Predsjednik SAD

Bajden stigao na sastanak sa zvaničnicima EU

  • 15.06.2021.15:50

Predsjednik SAD Džozef Bajden stigao je danas u Brisel na sastanak sa zvaničnicima EU i najavio da će obnoviti i unaprijediti odnose nakon četiri godine napetosti tokom administracije Donalda Trampa.

- Amerika se vratila. Iako nikada nismo u potpunosti napustili naše savezništvo sa Evropom, predani smo i ponovo potvrđujemo činjenicu da je u najboljem interesu SAD da imaju sjajan odnos i sa NATO i sa EU. Јa imam potpuno različito gledište od mog prethodnika u Bijeloj kući - poručio je američki predsjednik, prenosi CNN.

Po sletanju predsjedničkog aviona, Bajden se uputio u kraljevsku palatu gdje su ga dočekali belgijski kralj Filip i premijer Aleksander de Kro, a potom su trojica zvaničnika, nakon fotografisanja, održali bilateralni sastanak.

Nakon toga američki predsednik sastao se sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Prema riječima Fon der Lajenove sastanak je započeo značajnim pomakom u sferi avio-industrije i poslije 17 godina sporenja uspostavljena je saradnja, prenosi Rojters.

- Prethodne četiri godine nisu bile lake. Svijet se dramatično promijenio, Evropa se promijenila, ali želimo da vas uvjerimo da smo mi vaši prijatelji i saveznici - poručila je američkom predsjedniku Ursula fon der Lajen.