"Imamo obavezu da to učinimo"

Bajden: SAD će stati u odbranu Tajvana

  • Izvor: Srna
  • 22.10.2021.08:12

SAD će stati u odbranu Tajvana i imaju obavezu da brane ostrvo na koje Kina polaže pravo, rekao je danas američki predsjednik DŽozef Bajden, ali je Bijela kuća kasnije saopštila da nema promjene politike prema ostrvu.

"Da, imamo obavezu da to učinimo", rekao je Bajden, odgovarajući na pitanje da li će Amerika stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na pojačan vojni i politički pritisak Kine da prihvati kineski suverenitet.

Prema po zakonu, SAD treba da Tajvanu pruže sve načine za odbranu i prate politiku "strateške neodređenosti" da li će vojno intervenisati za zaštitu ostrva u slučaju napada Kine.

Bijela kuća je saopštila da Bajden nije objavio bilo kakvu promjenu američke politike, kao i da nema nikakve promjene. U saopštenju nije bilo komentara o tome da li su Bajdenove riječi pogrešno protumačene.

"Američki odbrambeni odnosi sa Tajvanom regulisani su sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom. Pridržavamo se svojih obaveza u skladu sa Zakonom i nastavićemo da podržavamo samoodbranu Tajvana, te da se protivimo bilo kakvim jednostranim izmjenama statusa kvo", ističe se u saopštenju.