Bajden: SAD će do kraja maja imati dovoljno vakcina za svaku odraslu osobu

15:12, 03.03.2021.
SAD će do kraja maja za svaku odraslu osobu imati dovoljno vakcina protiv virusa korona, rekao je američki predsjednik DŽozef Bajden.

To će biti dva mjeseca ranije nego što se očekivalo, međutim, Bajden je rekao da se i vakcinacija mora proširiti, te da ljudi moraju biti ubijeđeni da je prime.

Bajden je naveo da će proizvođač lijekova "Merk", koji je ove godine prekinuo rad na svojoj vakcini, sada da pomogne kompaniji "DŽonson i DŽonson" u proizvodnji novoodobrene vakcine koja se daje u jednoj dozi.

"Mi smo na dobrom putu da do kraja maja obezbijedimo vakcinu za svaku odraslu osobu u SAD", rekao je Bajden i dodao da je to tip saradnje među kompanijama koji je posljednji put viđen tokom Drugog svjetskog rata.

Bajden je upozorio građane da budu orpezni, jer "borba još nije gotova", posebno imajući u vidu pojavu novih sojeva virusa korona.

NJegov oprez u suprotnosti je sa nekim državama koje ublažavaju ograničenja kako bi podstakle svoje ekonomije.

Novi Bajdenov vremenski okvir ne znači da će sve odrasle osobe u SAD biti vakcinisane do kraja maja jer je za to potrebno više vremena, navodi Bi-Bi-Si.

Iako je od početka godine zabilježeno naglo smanjenje broja potvrđenih slučajeva - brojka od 68.000 na dan znatno je niža od 300.000, koliko je registrovano 8. januara - situacija se polako pogoršava i mnogi strahuju od novog talasa.

Do sada je vakcinisano 76 miliona ljudi, što je oko 15,3 odsto populacije SAD. Bajden je ranije obećao vakcinaciju 100 miliona u prvih 100 dana na dužnosti.

Oko 1,74 osobe vakcinišu se dnevno u SAD.

U SAD je do sada zaraženo 29.371.373 ljudi, dok je umrlo 529.222.