"Zapamtite moje riječi"

Bajden poručuje da će Tramp pokušati da odloži izbore

14:34, 24.04.2020.
Izvor: Tanjug
Najizvjesniji kandidat demokrata na američkim predsjedničkim izborima Džozef Bajden predviđa da će aktuelni prvi čovjek Sjedinjenih Država Donald Tramp pokušati da odloži izbore usred zdravstvene krize zbog pandemije korona virusa.

– Zapamtite moje riječi, mislim da će pokušati da nekako odloži izbore, izađe sa obrazloženjem zašto se ne mogu održati. To je jedini način na koji on misli da može da pobijedi – rekao je Bajden preko onlajn kampanjskog skupa, prenio je Foks njuz.

Bajden je kritikovao Trampa što hoće da blokira vanredne fondove Američkoj poštanskoj službi, koja bi ove jeseni trebala da se bavi sa milionima glasačkih listića. Bivši potpredsjednik SAD je rekao da je to dokaz da Tramp već pokušava da “potkopa” izbore i oteža glasanje stanovnicima zemlje.

– Moramo olakšati glasanje za sve, posebno ako i dalje budemo u zatvorenim uslovima kao sada. Ali za to je potrebno dosta novca i moraćemo da obezbijedimo novac za države i insistiramo da one obezbijede glasačke listiće putem pošte – istakao je Bajden.

Tramp je početkom mjeseca rekao da je glasanje preko pošte “grozno” i “koruptivno”, a prije nego što se Bajden oglasio glavni američki epidemiolog Entoni Fauči rekao je da ne može garantovati bezbjednost ljudi ako bi se glasanje obavilo fizički na biralištima u novembru.

Anketa koju je “Foks njuz” objavio u srijedu pokazuje da Bajden vodi nad Trampom u Mičigenu, 49 spram 41 odsto.