SAD

Bajden planira povećanje sredstava za policiju

  • 24.06.2021. 07:48

Predsjednik SAD DŽozef Bajden predstavio je plan o povećanju sredstava za policijske snage radi suzbijanja rasta broja ubistava širom zemlje, što on objašnjava slabim propisima o kontroli oružja.

Bajden je rekao da oblasti sa visokom stopom kriminala mogu da zapošljavaju više policajaca koristeći fondove za pomoć usljed epidemije virusa korona.

Bajdenova strategija suzbijanja kriminala obuhvata akciju protiv nezakonite prodaje i krijumčarenja oružja, prenio je Bi-Bi-Si.

Republikanci tvrde da su Bajdenove demokrate "meke" u borbi protiv kriminala, a lijevo orijentisane snage pozivaju na smanjenje budžeta policijskih snaga.

Bajden je predstavio plan u pet tačaka i rekao da gradovi i države mogu da iskoriste 350 milijardi dolara iz fonda za suzbijanje kovida 19 u jačanju javne bezbjednosti, uključujući zapošljavanje dodatnih policajaca, čak i iznad nivoa koji je postojao prije pandemije.

"To znači više policajaca, više medicinskih sestara, više savjetnika, više socijalnih radnika ili onih koji se bore protiv nasilja u zajednicama da bi se pitanja rješavala prije nego što eskaliraju u kriminal", rekao je Bajden u Bijeloj kući.

Pojedini članovi Demokratske stranke podržali su pozive iz pokreta "Životi crnaca vrijede" da se smanji budžet policije, ali je predsjednik odbacio tu ideju, koja je odbojna i mnogim glasačima.

"Ovo nije trenutak kada treba da okrenemo leđa snagama reda u našim zajednicama", rekao je Bajden.

Ukoliko stopa kriminala ne bude umanjena, ovo pitanje će vjerovatno biti važno uoči sljedećih izbora za sastav Kongresa.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.