SAmit u Glazgovu

Bajden obećao smanjiti globalnu emisiju metana za 30 odsto

  • Извор: Агенције
  • 02.11.2021. 16:52

Američki predsjednik Džo Bajden obavezao se smanjiti globalnu emisiju metana za 30 odsto do 2030. godine i predložio dva nova američka pravila u komentarima na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu u Škotskoj.

- Jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti u ovoj odlučujućoj deceniji jeste zadržati rast globalne temperature na 1,5 stepen Celzijusa te smanjiti naše emisije metana što je brže moguće - rekao je Bajden, javlja CNN.

Bajden je rekao da se gotovo 100 zemalja obavezalo postići taj cilj.

- Ovo će napraviti ogromnu razliku. I to ne samo kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena kao što je predsjednica EU Ursula fon der Lajen istaknula. Fizičko zdravlje pojedinaca i cijeli niz drugih stvari su u pitanju. To će poboljšati zdravlje, smanjiti astmu, hitne slučajeve povezane s disajnim sistemom, poboljšaće i snabdijevanje hranom te smanjenje gubitka usjeva i zagađenje tla. Potaknuće naše privrede, uštedjeti kompanijama novac“, rekao je.

Bajden je najavio dva nova prijedloga za SAD. Jedan putem Agencije za zaštitu okoline koja će smanjiti gubitke metana iz novih i postojećih naftovoda i gasovoda i jedan putem Ministarstva saobraćaja za smanjenje rasipnih i potencijalno opasnih curenja iz cjevovoda prirodnog gasa.

Bajden je takođe najavio novu inicijativu za rad s poljoprivrednicima i stočarima na smanjenju emisije metana.

„Ovo nije samo nešto što moramo učiniti da zaštitimo okoliš naše budućnosti, to je ogromna prilika, ogromna prilika za sve nas, sve naše nacije da stvorimo radna mjesta i da postizanje klimatskih ciljeva postane ključni dio našeg globalnog ekonomskog oporavka“, rekao je.

Metan je vodeći stakleni gas nakon ugljen dioksida. Ima viši potencijal zadržavanja topline od CO2 ali se brže razlaže u atmosferi – što znači da bi smanjenje emisije metana imalo rapidne posljedice u suzbijanju globalnog zagrijavanja.


(Foto: UNclimatechange)


  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.