NATO samit u Briselu

Bajden dolazi na razgovore o Kini i Rusiji

  • 14.06.2021.07:58

Predsjednik SAD Džozef Bajden dolazi danas na samit NATO saveza u Briselu s ciljem da se konsultuje sa evropskim saveznicima o mjerama protiv akcija Kine i Rusije, kao i da potvrdi posvećenost tridesetogodišnjem savezu, koji je prošao kroz turbulentan period tokom mandata predsjednika Donalda Trampa.

Današi samit odvija se u trenutuku kada Bajden pokušava da okupi saveznike i ostvari bolju koordinaciju u odnosu prema Kini i Rusiji, čiji su postupci u sferama ekonomije u nacionalne bezbjednosti postali ključne teme njegove spoljne politike, prenio je AP.

Bajden će iskoristiti svoje vrijeme na samitu da naglasi posvećenost SAD članu 5 iz povelje Alijanse, u kojem se navodi da je napad na jednu članicu napad na sve i da će uslijediti kolektivni odgovor.

– Jasno ću staviti do znanja da su SAD posvećene našem NATO savezu i da je član 5 čvrst kao stijena. To je sveta obaveza – rekao je Bajden prošle sedmice u obraćanju američkim vojnicima u Velikoj Britaniji.

Bijela kuća je saopštila da će članice Alijanse potpisati kominike na kraju samita i da se očekuje da će on sadržavati izmjenu člana 5 da bi obuhvatio i sajber napade.