Azerbejdžan objavio snimak uništavanja jermenske vojne tehnike

  • 27.09.2020. 17:04

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak na kojem se navodno vidi napad na jermensku vojnu tehniku.

"U kontraofanzivi jedinica azerbejdžanske vojske na različitim pravcima fronta uništen je veliki broj žive sile i vojne tehnike jermenskih trupa", navodi se u opisu video zapisa.

Rano ujutru 27. septembra Azerbejdžan je započeo intenzivno granatiranje naselja u Karabahu, uključujući i glavni grad Stepanakert, prelazeći u ofanzivu duž cijele linije. U napadima ima žrtava među civilnim stanovništvom.

Baku i Jerevan se međusobno optužuju za pogoršavanje situacije. Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane tvrdi da je jermenska strana otvorila vatru, a azerbejdžanske snage pokrenule su kontraofanzivnu operaciju. Jermenska vojska saopštila je da je Karabah bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima iz Azerbejdžana.

Jermenske vlasti uvele su vanredno stanje u zemlji i objavile opštu mobilizaciju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je Baku i Jerevan da odmah prekinu vatru i započnu pregovore.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcjepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rješavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsjedavajuća - Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

(Sputnjik)

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина