Stanje na ivici opšteg rata

Azerbejdžan krenuo u napad na Nagorno-Karabah: Uništeni helikopteri i tenkovi

08:13, 27.09.2020.
Jermenska vojska oborila je dva helikoptera i tri bespilotne letjelice azerbejdžanskih oružanih snaga u Nagorno-Karabahu, izjavila je portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanijan.

Prema njenim riječima, nepriznata republika Nagorno Karabah je bila izložena vazdušnim i raketnim udarima sa azerbejdžanske strane, piše RIA Novosti.

Stepanijan je dodala da je azerbejdžanska vojska pretrpjela gubitke u ljudstvu i tehnici, uključujući tri tenka. Ova informacija još nije potvrđena sa od strane nadležnih u Azerbejdžanu.

Jermenski premijer Nikol Pašinijan je izjavio da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu Nagorno Karabaha.

- Odbrambene snage se uspješno suprotstavljaju ofanzivi. Situacija se nepredvidivo razvija, pa će informacije će biti objavljivane po potrebi - napisao je na Fejsbuku.

O granatiranju iz Azerbejdžana izjavio je i pres-sekretar predsjednika Nagorno-Karabaha Vahram Pogosijan. Prema njegovim riječima, granatirani su civili, uključujući i glavni grad nepriznate republike, Stepanakert.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi da su oružane snage Jermenije otvorile vatru na sela u regionima Terter, Agdam, Fizuli i Džebrail. Prema informacijama ministarstva, među civilnim stanovništvom ima ubijenih i ranjenih. Azerbejdžanske snage su otpočele kaznenu operaciju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Iz Bakua su objavili i da je navodno uništeno 12 jermenskih protivavionskih sistema.