Pukovnik poruke pisao tajnim pismom

Austrijanci otkrili detalje o ruskom špijunu u svojim redovima

  • 10.11.2018. 10:30

Penzionisani oficir austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, radio je u Ministarstvu odbrane Austrije.

To je objavio bečki "Profil" i dodao da je ta osoba tako imala pristup povjerljivim informacijama.

Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne "prijateljske" strane obavještajne službe, a "Profil" navodi da se radi najvjerovatnije o njemačkoj vojnoj službi MAD.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posjete Teheranu, gdje je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je bio plaćen 300.000 evra. 

Moskvu su prije svega interesovale informacije o evropskim borbenim avionima "Eurofajter". 

Pukovnik je djelovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. 

Svake dvije nedjelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom "Jurij", navodi "Profil". 

Naloge za svoj "dodatni posao" dobijao je preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktno, preko satelitske komunikacije, proslijeđivao Rusima. 

Interesovanje Rusije za austrijsku vojsku bilo je veliko, saznala je kontraobavještajna služba tokom istrage. 

Oficir je trebalo da prikupi što više povjerljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu. 

Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izvještaje o situaciji s migrantima u Austriji, a sastavljao je i detaljne profile mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci. 

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućem otkriću svog špijuna, dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, spriječile. 

Državno tužilaštvo je potvrdilo da se vodi istraga protiv ovog 70-ogodišnjaka, a austrijska vlada je osudila špijuniranje od strane Rusije. 

Ambasador Rusije u Beču pozvan je u Minsitarstvo spoljnih poslova Austrije, gdje mu je prenesen stav zvaničnog Beča, koja osuđuje špijunažu neutralnih zemalja. 

Austrijske vlasti su ocijenile da, ako se obistine informacije o špijunu, to može negativno uticati na odnose dvije zemlje.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.