Austrija popušta mjere korone 1. jula, na granici će vam tražiti samo jedno

  • 18.06.2021. 17:16

Od početka maja prodavnice, mnogi pružaoci usluga poput frizera i kozmetičkih studija, kao i muzeji i zoološki vrtovi, ponovo su otvoreni.

Situacija sa koronom takođe se sve više smiruje u Austriji. Nakon što su posljednji preostali regioni zemlje uklonjeni sa liste rizičnih područja, mjere za smanjenje korone sada se takođe ublažavaju. Šta ovo znači za odmor? Alo daje pregled važećih propisa o ulazu i pravila o koroni u Austriji.

Situacija sa koronom u Austriji i dalje se olakšava. Od početka maja prodavnice, mnogi pružaoci usluga poput frizera i kozmetičkih studija, kao i muzeji i zoološki vrtovi, ponovo su otvoreni u svim saveznim državama. Takođe su otvoreni kafići, restorani, hoteli i kulturni i zabavni sadržaji. Sada kada se savezne države Vorarlberg i Tirol više ne smatraju rizičnim područjima, planiraju se dalji koraci za otvaranje.

Popuštanje mjera u Austriji

U Austriji će dalja ograničenja korone stupiti na snagu 1. jula. Ukinuće se policijski čas zbog krize u Coroni. To znači da je noćna prehrana ponovo moguća sa prvobitno malo smanjenim kapacitetom, rekao je kancelar Sebastijan Kurc (OVP) u Beču. „Može se plesati, vjenčati, proslaviti“. Situacija sa infekcijama je mnogo bolja nego što se obično očekivalo, rekao je šef vlade s obzirom na sedmodnevnu incidenciju od 15 godina.

„Možemo preduzeti dalje velike korake ka normalnosti“, rekao je Kurc. U ugostiteljskoj industriji zaposleni više ne moraju nositi masku FFP2, objasnila je ministar turizma Elisabet Kostinger (OVP). Osmjeh uslužnog osoblja ponovo je vidljiv izraz gostoljubivosti.

Kao što je najavljeno prije nekog vremena, umjetnost, kultura i sport mogu se ponovo doživjeti u svoj svojoj širini od 1. jula, izjavila je državna sekretarka za kulturu Andrea Maier (Zeleni). Svi događaji su tada mogući bez gornjih ograničenja za publiku. Tada bi takođe ponovo bili dozvoljeni događaji sa stajaćom sobom. Umjesto potrebe za maskom FFP2, biće dovoljno nositi zaštitu za usta i nos u prodavnicama, autobusima i vozovima, kao i u muzejima .

Koji propisi za ulazak važe za Austriju?

Putnici u Austriju moraju pokazati negativan rezultat PCR-a ili antigena. Rezultat ne sme biti stariji od 72 sata (PCR test) ili 48 sati (test antigena). Ako putnici nemaju rezultat testa, moraju se testirati o svom trošku najkasnije 24 sata nakon ulaska u Austriju.

Za prijave iz Njemačke trenutno ne postoji obaveza za elektronsku registraciju ulaska niti karantinska obaveza. Razlog je taj što je Njemačka trenutno klasifikovana kao „država sa malom učestalošću infekcija“. Na veb lokaciji Saveznog ministarstva spoljnih poslova dalje stoji: „Ako ste boravili u rizičnom području u 10 dana prije ulaska (...), zahtjev za karantin i dalje važi (sa mogućnošću„ besplatnog testiranja “nakon pet dana). Vakcinisani i revakcinisani izuzeti su od obaveze karantina ako mogu da pruže dokaze o relevantnim dokumentima“.

Šta se odnosi na događaje i večeru?

Takozvano pravilo 3-G takođe se odnosi na posjete restoranima ili događajima. To znači da gost mora biti testiran, da je preležao koronu ili vakcinisan. Od 1. jula, međutim, moraju se testirati samo oni koji imaju najmanje dvanaest godina. 22. jula treba da stupe na snagu dalja pojednostavljenja.

Тагови: