Haos sa nabavkom vakcina

"AstraZeneka" se povukla sa važnog sastanka sa EU

  • 27.01.2021. 12:38

Proizvođač vakcina protiv koronavirusa, AstraZeneka, povukao se sa sastanka sa EU, zakazanog za danas, u jeku sve ozbiljnije prepirke oko nabavke vakcina. Na sastanku je trebalo da se razgovara o isporukama vakcine tog proizvođača, tvrdi neimenovani izvor u EU, a prenosi Rojters.

EU je tražila od kompanije da objasni zašto smanjuje distribuciju vakcina, a ulje na vatru je dolio i izvršni direktor kompanije Paskal Sorio koji je u intervjuu odgovarao na niz kritika.

Drugi izvor iz EU koji je zahtijevao anonimnost izjavio je za AP da će EU insistirati da se ova kompanija vrati za pregovarački sto i objasni zbog čega se kasni sa isporukama vakcina namenjenih EU.

Prošle nedjelje AstraZeneka je rekla EU da zaostaje za svojim ciljevima za snabdijevanje vakcinama zbog problema u proizvodnom procesu. 

Sa sličnim problemima koji nastaju sa proizvodnjom vakcine Fajzer Bajontek, EU je rekla da će od sada kompanije koje proizvode vakcine u bloku morati da „daju rano obavještenje kad god žele da izvezu vakcine u treće zemlje“.

Kako je prethodno rečeno, Evropska unija traži od AstraZeneke da objavi ugovor koji je potpisala sa evropskim blokom o isporuci vakcina protiv kovid-19 nakon što je izvršni direktor kompanije Paskal Sorio otkrio povjerljive klauzule, izjavio je danas neimenovani zvaničnik EU.

U jučerašnjem intervjuu dnevnim listovima, Sorio rekao je da je ugovor sa EU zasnovan na klauzuli o najboljim namjerama i da ne obavezuje kompaniju na određeni datum isporuke, prenio je Rojters.

"Evropska unija je unapred finansirala razvoj i proizvodnju vakcina i želi da vidi povrat uloženog. Želi tačno da zna jesu li doze koje je AstraZeneka dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene", izjavila je u ponedjeljak povjerenica za zdravstvo Stela Kiriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske kompanije AstraZeneka.

Sorio je naveo da je ključni problem niski prinos u procesu proizvodnje vakcina u fabrikama koje proizvode za Evropu i to primarno kad je riječ o supstanciji. Da bi odmah nakon toga naveo da "prije godinu dana nije bilo vakcina. Kad je riječ o tako brzom procesu u njemu nastaju zastoji, problemi".

Problemi u pogonima

Sorio ističe da sličnih problema ima i u proizvodnim pogonima u SAD-u. A kad je riječ o Evropi, čelnik AstraZeneke smatra da je problem u fabrici u Belgiji u posljednjoj fazi, fazi filtriranja.

"Ali to je komplikovano, posebno u ranoj fazi u kojoj se nailazi na niz problema. Vjerujemo da smo definisali te probleme, ali zbog toga kasnimo oko dva mjeseca", navodi Soriot.

Kad je riječ o prigovorima iz EU da Britanija dobija više vakcina, Sorio je vrlo jasan: "London je ugovor s nama potpisao tri mjeseca ranije. I toliko je u prednosti".

Navodi da će EU dobiti do kraja februara oko 17 miliona doza vakcina. Ugovor s Britanijom je specifičan jer, kad je AstraZeneka potpisala ugovor s Oksfordom, i da je "Univerzitet već imao sporazum s britanskom vladom".

Kad je riječ o ugovoru s EU, čelnik Astrazeneke navodi da se u njemu kompanija nije obavezala nego je rekla da će uložiti "najveći napor". I to zato što je EU, iako je sporazum potpisala tri mjeseca nakon Britanije, željela da dobija vakcine negde u isto vrijeme.

"Mi smo rekli - u redu, pokušaćemo, ali ne možemo da se obavežemo jer kasnimo tri mjeseca u odnosu na Veliku Britaniju. Realno, i ne kasnimo toliko puno", rekao je Sorio, te dodao da su u aprilu prošle godine svi vikali da neće biti moguće proizvesti vakcinu, zatim se prigovaralo da farmaceuti idu prebrzo, a sada svi govore da su prespori.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.