Džon Šipton

Asanžov otac ogorčen: Ekvador ga je prodao za kredit od MMF-a!

08:22, 30.04.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Ekvador je zamijenio Džulijana Asanža za kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji se može dobiti samo uz odobrenje Vašingtona, tvrdi Džon Šipton, otac osnivača Vikiliksa

"Ekvador nema svoju valutu. Koristi američki dolar. Ne možete dobiti kredit od MMF-a ako ga Vašington ne odobri, po dogovoru da se Džulijan ukloni iz ambasade" - rekao je Šipton u emisiji "60 minuta Australija".

Krajem februara, Ekvador je postigao sporazum o finansiranju sa MMF-om u iznosu od 4,2 milijarde dolara kako bi održao svoju ekonomiju. Manje od dva mjeseca kasnije, predsjednik Ekvadora Lenin Moreno opozvao je Asanžov politički azil. Asanža je uhapsila britanska policija koja ga je izvukla iz ekvadorske ambasade u Londonu, gdje je proveo gotovo sedam godina u azilu.

Šipton je komentarisao i snimak izvlačenja iz ambasade i dodao da je pritisak imao "strašan efekt" na njegovog sina.

"Ja imam 74, a on izgleda kao da je moje godište. Džulijan ima 47 godina", rekao je Šipton.

Asanžov otac rekao je da mu je sada glavni strah da će ga Britanija deportovati u SAD. Formalno, Amerikanci žele da pokrenu postupak protiv jednog od najpoznatijih uzbunjivača na svijetu zbog navodne cyber-zavjere sa bivšim vojnikom američke vojske Čelsi Mening, koji je prenio na hiljade klasificiranih američkih vojnih dokumenata Vikiliksu 2010. godine.

Međutim, mnogi vjeruju da će se broj optužbi nagomilati kada SAD dobije Asanža.

"SAD su bile odlučne da mu unište život iz bilo kog razloga. Oni žele da pokažu da će uzbunjivači i zviždači biti uništeni", rekao je Šipton.

On se također nasmijao tvrdnjama da njegov sin radi za Kremlj.

"Oh, zaboga, poštedite me", rekao je Asanžov otac.