Proveo skoro sedam godina

Asanžov boravak u Ambasadi Ekvadora koštao 800 hiljada dolara

  • 21.05.2019. 21:37

Boravak osnivača "Vikiliksa" DŽulijana Asanža u Ambasadi Ekvadora u Londonu koštao je 800.000 dolara, a ne šest miliona, kako je ranije tvrdilo ekvadorsko Ministarstvo spoljnih poslova, navodi se u preliminarnom izvještaju Državne kontrolne komisije Ekvadora.

U izvještaju, koji je objavila ekvadorska državna novinska agencija EFE, među troškovima posebno se ističu medicinske usluge, hrana, bezbjednost i obezbjeđivanje sredstava za komunikaciju. 

"U skoro sedam godina boravka Australijanca u Ambasadi Ekvadora potrošeno je 795.372 dolar", ističe se u izvještaju. 

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hoze Valensija izjavio je 11. aprila da su troškovi Asanžovog boravka bili veći od šest miliona dolara, od kojih je 5.817.000 dolara potrošeno na ličnu bezbjednost osnivača "Vikiliksa". 

On je rekao da je skoro 400.000 dolara potrošeno na medicinske usluge, hranu i pranje Asanžove odjeće, a daje 300.000 dolara koštala pravna pomoć Asanžu, podsjetio je TASS. 

Sud u Londonu izrekao je 1. maja kaznu od 50 sedmica zatvora osnivaču "Vikiliksa" zbog kršenja pravila o puštanju na slobodu uz plaćanje kaucije. 

Asanž je prekršio propise kada je ušao u Ambasadu Ekvadora prije skoro sedam godina. Britanska policija uhapsila ga je u aprilu u ovoj diplomatskoj misiji.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина