Iz zatvora "Belmarš"

Asanž u sudnici u Londonu putem video-linka

  • 11.10.2019. 13:33

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž nakratko se danas pojavio u sudnici u Londonu putem video-linka iz zatvora "Belmarš".

Asanž /48/ se u SAD suočava sa 18 tačaka optužnice za špijunažu uključujući udruživanje radi hakerskih upada u državne kompjutere. U slučaju da bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu.

Asanž je samo pred sudom potvrdio svoje ime i godište i u zatvoru će ostati do narednog ročišta 21. oktobra.

"Nadam se da ćemo ostvariti napredak u ovom slučaju", rekao je sudija Tam Ikram u obraćanju Asanži na kraju petominutnog ročišta u sudu u Londonu.

Asanž se 2012. godine sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao isporučenje u Švedsku, gdje je bio optužen za silovanje, što on negira i smatra da će biti poslat u SAD.

Policija je Asanža u aprilu izvela iz Ambasade nakon što mu je Ekvador ukinuo azil. Osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 50 dana zbog kršenja uslova kaucije.

Tu kaznu je Asanž odslužio prošlog mjeseca, ali je u zatvoru i dalje pošto traje proces za njegovo isporučenje u SAD. Ročište za njegovo eventualno izručenje počeće 25. februara naredne godine.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)