Osnivač Vikiliksa

Asanž postavio uslov Senatu za svjedočenje

  • 09.08.2018. 18:37

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž razmatra ponudu da se pojavi pred Odborom američkog Senata za obavještajna pitanja u vezi sa navodnim ruskim uplitanjem u predsjedničke u izbore u SAD 2016. godine, rekao je danas njegov advokat.

Zahtev Odbora američkog Senata za obavještajna pitanja potvrđuje da su zainteresovani za ono što Asanž ima da kaže, rekla je njegov advokat Dženifer Robinson.

- Od Asanža je zatraženo da se pojavi lično, u dogovoreno vrijeme i na dogovorenom mjestu. Mi ozbiljno razmatramo tu ponudu, ali nam je potrebna garancija da je Asanž zaštićen - rekla je ona.

Vikiliks je objavio pismo Obavještajnog komiteta američkog Senata, koji je tražio od Asanža da lično svjedoči na zatvorenom saslušanju u okviru istrage o navodnom miješanju Moskve u predsjedničke izbore da bi se pomoglo Donaldu Trampu da pobijedi na njima.

Rojters napominje da nije detaljno obrazloženo kako bi bilo kakav intervju sa američkim senatorima mogao da bude sproveden, a portparolka Asanža kaže da je "sve moguće".

Asanž je našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine nakon što su ga švedske vlasti optužile za seksualni napad.

Iako je ta optužnica odbačena, on i dalje strahuje od izručenja SAD gdje ga traže zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Тагови: