Asanž neprekidno gledao samoubistvo Slobodana Praljka u Hagu i razmišljao kako sebi da oduzme život

  • 25.09.2020. 09:50

Džulijan Asanž osnivač WikiLeaks-a razmišljao je kako sebi da oduzme život gledajući snimak samoubistva Slobodana Praljka u sudnici u Hagu.

Džulijan Asanž, najpoznatiji svjetski uzbunjivač koji sada sjedi u zatvoru u Londonu povjerio se ljekaru koji ga je obilazio dok se nalazio u ekvadorskoj ambasadi kako je 'bindžovao', dakle pasionirano i neprekidno gledao, samoubistvo Praljka.

Doktorka Sondra Krosbi to je izjavila na saslušanju o izručenju osnivača WikiLeaksa.

Ona je posvjedočila i kako je Asanž vidljivo propadao i mentalno i fizički od oktobra 2017. godine pa sve do njene zadnje posjete, kojih je ukupno bilo četiri, prenosi AP.

Krosbijeva je inače profesor medicine na Medicinskom fakultetu u Bostonu. Pred sudom je izjavila kako je prilikom posjete u februaru 2018. godine Asanž po prvi put iznio razmišljanja o samoubistvu, odnosno o tome je ozbiljno razmišljao i da je u tu svrhu bindžovao samoubistvo Slobodana Praljka na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Hagu koje se dogodilo par mjeseci ranije.

Podsjetimo, nakon što je međunarodni sud potvrdio njegovu presudu na 20 godina zatvora, Praljak je deklarisao svoju nevinost i iz bočice popio otrov kalijev cijanid srušivši se nakon toga i dva sata kasnije je preminuo u bolnici. Sve je prikazivano uživo putem internet stranice suda pa je Asanž sve mogao i da vidi.

Doktorki je opisao kako je zaustavljao kadar po kadar i analizirao Praljkovo lice dok je sebi oduzimao život. Asanžovi advokati tvrde kako bi on zaista mogao da pokuša da oduzme sebi život ako mu se odredi izručenje u Sjedinjene Države i da mu je mentalno zdravlje ozbiljno narušeno.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.