Aplikacija za manje od tri minuta otkriva korona virus

14:23, 12.04.2021.
Izvor: Srna
Thumbnail
NJemačka kompanija "Semik RF" izrazila je nadu da će svojim proizvodom koji pomoću skeniranja oka za samo tri minuta identifikuje zaražene virusom korona unijeti novi zamah u borbi protiv pandemije.

Kompanija "Semik RF", čije je sjedište u Minhenu, razvila je aplikaciju sa kolegama iz SAD i očekuje odobrenje regulatornih organizacija. 

Direktor kompanije Volfgang Gruber izrazio je nadu da će se početi sa primjenom aplikacije do kraja narednog mjeseca. 

Aplikacija koristi fotografiju oka snimljenu kamerom pametnog telefona, a virus identifikuje pomoću simptomatične upale pod nazivom "ružičasto oko". 

"Uspjeli smo da izolujemo kovid 19 od dva miliona različitih nijansi ružičaste", rekao je Gruber. 

Prema njegovim riječima, aplikacija je testirana na više od 70.000 ljudi i može da obradi više miliona skeniranih podataka u sekundi, te postoji mogućnost za širenje kapaciteta, čime bi, potencijalno, mogao biti omogućen povratak masovnog prisustvovanja događajima poput koncerata i fudbalskih utakmica. 

On je istakao da se pomoću aplikacije fotografišu oba oka, snimci se pošalju na procjenu, dok je rezultat uskladišten kao "kju-ar" kod na pametnom telefonu korisnika. 

Aplikacija je prvobitno planirana za kompanije i komercijalne korisnike po cijeni od 480 evra mjesečno, a kasnije je planirana i za pojedince.