Vašington

Amerikanci ubili sedmoro djece u Avganistanu, tvrde da je sve po zakonu

  • Извор: Агенције
  • 04.11.2021. 10:13

Nisu prekršeni zakoni kad je američki vojni dron ubio deset civila, među njima sedmoro djece, 29. avgusta u avganistanskom glavnom gradu Kabulu, zaključeno je u istrazi američkog ministarstva odbrane, prenose u četvrtak agencije.

Na brifingu za novinare u srijedu general pukovnik Sami Said, glavni inspektor vazduhoplovnih snaga, rekao je da je njegov tim pregledao obavještajne podatke dostupne timu koji je izveo napad, kao i njihovu komunikaciju.

"Nisam utvrdio kršenje zakona ili ratnog prava", rekao je Said, ali nije otkrio bilo kakvo pojedinačno ponašanje koje bi ukazivalo na nivo nemara.

Pentagon je objavio tekst o nalazima izvještaja, ali ne i sam izvještaj, koji je povjerljiv, navodi njemačka agencija "dpa".

Pentagon je prvobitno rekao da je cilj bio bombaš samoubica džihadističke grupe tzv. Islamske države koji je predstavljao neposrednu prijetnju vojnicima predvođenim SAD u zračnoj luci dok su završavali posljednju fazu svog povlačenja iz Avganistana.

Napad je izveden nakon napada bombaša samoubojice ISIS-a koji je ubio 13 američkih vojnika i mnogo avganistanskih civila u zračnoj luci koji su očajnički pokušavali napustiti zemlju zbog povlačenja stranih vojnika i pobjede talibana. 

U istrazi glavnog inspektora zračnih snaga kaže se da su uzroci napada greške u postupanju i greške u komunikaciji, piše "Reuters".

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.