Vojska se povlači

Amerika uklonila dio opreme iz Sirije

  • 11.01.2019. 10:12

Američka vojska uklonila je dio vojne opreme iz Sirije, izjavio je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane SAD, nakon izvještaja da je u toku povlačenje američkih snaga.

On je potvrdio da je povlačenje vojne opreme u toku, ali je naglasio da iz sigurnosnih razloga neće iznositi više detalja o tome, javio je AFP. 

Izjave zvaničnika uslijedile su nakon što je CNN javio da je jedan zvaničnik administracije predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) izjavio da je jedan dio opreme već uklonjen iz Sirije.

Sputnjik piše da je ovakav razvoj događaja uslijedio nakon što je na londonskoj internet-stranici "Middle East Eye" objavljen izvještaj o prijedlogu američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona (John) o povlačenju američkih snaga s položaja u blizini granice s Irakom i Jordanom.

Neimenovani turski zvaničnik izjavio je da je Bolton turskim zvaničnicima predao dokument tokom posjete Ankari ranije ove sedmice, u okviru koje se razgovaralo o planiranom povlačenju američke vojske.
 
Predsjednik SAD napisao je na Twitteru da je povlačenje američke vojske "ispravan potez" i da će se američki vojnici vratiti kući nakon pobjede nad Islamskom državom.

Bijela kuća je 19. decembra saopćila da je planirano povlačenje oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije u narednih nekoliko mjeseci. 

Тагови: