Amerika revoltirana, propala im rezulucija u UN-u zbog Kine i Rusije

09:33, 15.08.2020.
Izvor: Srna
Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija odbacio je rezoluciju SAD o produženju trinaestogodišnjeg embarga Iranu na uvoz oružja, a tu odluku oštro je osudio državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo.

Protiv rezolucije u Savjetu bezbejdnosti glasali su Rusija i Kina, dok je 11 zemalja bilo uzdržano.

- Savjet bezbejdnosti zadužen za održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti nije uspio da ispuni osnovni cilj svoje misije. Odbacio je razumnu rezoluciju o produženju trinaestogodišnjeg embarga na oružje Iranu - rekao je on.

Pompeo je ocijenio da su time UN utrle put, kako tvrdi, vodećem svjetskom državnom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje oružje bez posebnih ograničenja, prvi put nakon više od jedne decenije, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da je Savjet bezbjednosti odbacio direktne apele na produženje embarga Iranu na uvoz oružja koji su stizali iz brojnih zemalja na Bliskom istoku, ugroženih, kako tvrdi Pompeo, iranskim nasiljem.

Arapske države i Izrael snažno podržavaju produženje embarga, a prema riječima državnog sekretara SAD, oni znaju da će Iran proširiti još veći haos i razaranje ako embargo istekne, ali Savjet bezbjednosti je odlučio da ih ignoriše.

- SAD nikada neće napustiti svoje prijatelje u regionu koji su od Savjeta bezbjednosti očekivali više. Nastavićemo da radimo na tome da teokratski teroristički režim nema slobodu da kupuje i prodaje oružje koje ugrožava srce Evrope, Bliskog istoka i šire - kaže se u saopštenju.

Iran – SAD u izolaciji

Stalni predstavnik Irana pri UN Madžid Taht Ravanči izjavio je da su rezultati glasanja u Savejtu bezbjednosti pokazali da se SAD nalaze u izolaciji u ovom međunarodnom teijlu.

On je takođe ocijenio da je ovo bio još jedan u nizu pokušaja SAD da produže nezakonite sankcione mjere Iranu, što je međunarodna zajednica odbila da učini.

- Rezultati glasanja pokazuju potpunu izolaciju Amerike u Savjetu bezbejdnosti. Ovo je ujedno i poruka – nema mjesta jednostranim mjerama - dodao je on.

Rusija: Glasali smo protiv jer ne podržavamo ta ograničenja

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je njegova zemlja glasala protiv ove rezolucije jer se sistematski zalaže protiv pokušaja da se ovakve zabrane nametnu Teheranu.

Ocijenio je da procedura bilo kakve isporuke oružja Iranu, u skladu sa rezolucijom SB UN 2231, nije bila ni na koji način povezana sa pravom te zemlje na razvoj civilnog nuklearnog programa.

Nebenzja je podsjetio na nedavni prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina da se što prije održi onlajn sastanak lidera država stalnih članica SB UN kako bi se odredili koraci sa ciljem izbjegavanja bilo kakvih konfrontacija.

- Pozivamo naše partnere da pažljivo razmotre ovaj prijedlog. U protivnom možemo biti svjedoci nastavka eskalacije tenzija što može da rezultira konfliktom. To moramo da izbjegnemo - zaključio je Nebenzja.