Sergej Lavrov

Amerika pritiska Prištinu da formira sopstvenu vojsku

  • 09.11.2018. 12:27

Napori Evropske unije /EU/, kada je riječ o posredovanju između Beograda i Prištine, propali su, a o tome svjedoče i planovi samoproglašenog Kosova da formira sopstvene oružane snage, na šta ih pritiskaju SAD, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

"Očigledno je da su napori EU propali jer je Priština odbila da realizuje sve dogovore koji su do sada postignuti", rekao je Lavrov nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Muhamedom el Aminom. 

Lavrov je precizirao da se tu prije svega misli na formiranje zajednice srpskih opština, prenio je "Sputnjik". 

"Nastojanje Prištine da formira sopstvenu vojsku predstavlja najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Osim toga, Prištinu na to pritiskaju spolja, a prije svega iz SAD", rekao je Lavrov. 

Šef ruske diplomatije istakao je da Rusija pozdravlja odluku Unije Komora da povuče priznanje nezavisnosti takozvane države Kosovo. 

"Mi, naravno, pozdravljamo tu odluku. Rusija će i ubuduće nastaviti da se pridržava tih odluka koje je donio Savjet bezbjednosti, a prije svega mislim na Rezoluciju 1244 koja nalaže da je Kosovo /i Metohija/ dio Srbije. Svi koraci moraju da se preduzimaju u skladu sa tom rezolucijom", rekao je Lavrov.