Novi pritisci na Njemačku

Amerika prijeti kompanijama koje grade "Sjeverni tok 2" 

  • 13.01.2019. 14:33

Američki ambasador u Njemačkoj Ričard Grenel upozorio je danas kompanije koje učestvuju u gradnji gasovoda "Sjeverni tok dva" da bi mogle da se suoče sa sankcijama ako ostanu u projektu.

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Njemačku da je "zarobljenik" Moskve zbog svoje zavisnosti od ruskih energenata i zatražio da obustave rad na gasovodu vrijednom 11 milijardi dolara.

Gasovod kojim će gas ispod Baltičkog mora stizati direktno u Njemačku izazvao je spor između Berlina i saveznika jer će time Ukrajina biti uskraćena za unosni profit od prenosa gasa. 

Američka Ambasada u Berlinu saopštila je da Grenel o ovom pitanju uputio pisma na adrese nekoliko kompanija. 

"Pismo je podsjetnik da je svaka kompanija koja radi u sektoru gradnje gasovoda za izvoz ruskog gasa u opasnosti od američkih sankcija", navodi se u saopštenju iz Ambasade u kojem se ističe da su se i druge evropske države protivile planiranoj gradnji gasovoda. 

Njemačka i drugi evropski saveznici optužuju Ameriku da koristi Zakon o sankcijama kako bi se miješala u inostranu i energetsku politiku drugih zemalja.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.