Osmišljavanje plana

Amerika povlači vojnike iz Avganistana?

  • 21.12.2018. 10:09

Američki predsjednik Donald Tramp naložio je Pentagonu da osmisli plan povlačenja skoro polovine od više od 14.000 vojnika iz Avganistana, rekli su zvaničnici, piše "Vašington post".

Naredba je uslijedila nakon saopštenja Trampa da će povući svih 2.000 američkih vojnika iz Sirije, što je bilo iznenađenje i u suprotnosti sa stavovima savjetnika i bez bilo kakvog upozorenja saveznicima koji su se borili zajedno sa američkih trupama protiv "Islamske države". 

SAD već izvjesno vrijeme pokušavaju da isposluju mirovni sporazum sa talibanima. 

Odlazeći šef kabineta Bijele kuće Džon Keli, penzionisani general marinaca, takođe se usprotivio odlukama Trampa po pitanju Sirije i Avganistana. 

Drugi neimenovani zvaničnik administracije rekao je da i ostali saradnici pokušavaju da utiču na Trampa da promijeni mišljenje. 

Američki vojnici raspoređeni su u Avganistanu od 2001. godine, nakon napada na SAD 11. septembra. 

Kada su talibani, koji su kontrolisali Avganistan, odbili da predaju lidera "Al kaide" Osamu bin Ladena, koji je preuzeo odgovornost za napade, tadašnji američki predsjednik DŽordž Buš pokrenuo je vojnu operaciju u cilju skidanja talibana sa vlasti.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.