Tenzije ne prestaju

Amerika pojačava naoružanje u Zalivu, uplovio razarač

18:21, 21.09.2019.
Izvor: B92
Tenzije u Persijskom zalivu ne prestaju. Nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, SAD su riješile da pojačaju svoje naoružanje u Zalivu.

Sjedinjene Američke Države poslale su razarač „Nice“,  sa sistemima protivraketne odbrane „Egis“ na sjever Persijskog zaliva. SAD su se odlučile na taj potez kako bi zatvorile „rupu u protivvazdušnoj odbrani Saudijske Arabije“, javlja televizija Si-Bi-Es.

Kako prenosi Sputnjik, prema tvrdnjama SAD, upravo preko vazdušnog prostora iznad sjeveroistočnog regiona Saudijske Arabije, Iran je 14. septembra navodno nanio udar na naftna postrojenja.

Prema postojećim informacijama, u ovom trenutku na jugu Persijskog zaliva u blizini obala Irana se takođe nalazi slični raketni razarač „Gonzales“. Još jedan američki razarač PRO je raspoređen u centralnom dijelu Persijskog zaliva.

"U vodama Omanskog zaliva, u neposrednoj blizini Ormuskog moreuza, nalazi se američki nosač aviona „Abraham Linkoln“, raketne krstarice i dva razarača. Iz ove tačke, palubna avijacija i krstareće rakete mogu dostići svaku tačku na teritoriji Irana. SAD posjeduju veliku avijacionu grupu na bazama u regionu u koju ulaze strateški bombarderi i višenamjenski lovci."

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku Frenk Makenzi je ove nedelje zatražio od Vašingtona dozvolu da se u region pošalju još tri baterije raketnih kompleksa za pomoć Saudijskoj Arabiji u zaštiti njenih naftnih postrojenja.

Ranije je ministar odbrane SAD Mark Esper saopštio da cće Amerika poslati dodatni vojni kontingent na Bliski istok kao odgovor na „agresiju Irana protiv Saudijske Arabije“.

Podsjetimo, za napade dronovima na saudijska naftna postrojenja 14. septembra odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu, dok SAD za te napade uporno optužuju Iran.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u ove napade.