Izvještaj FBI-a

Amerika napala Rusiju: Kupili su mundijal, Putin priznao!

  • 10.12.2019. 16:40

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je izvještaj koji je plod FBI-ove istrage, za koji tvrdi da je dokaz da je Rusija podmitila predsjednika FIFA Sepa Blatera kako bi dobila organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine.

Rusija je na glasanju pobijedila Englesku, udružene ponude Holandije i Belgije, kao i Španije i Portugala.

U izveštaju koji je sačinjen na 430 stranica, koji je dio istrage FBA o uticaju Rusije na predsjedničke izbore u Americi 2016. godine, tvrdi se da je ruski oligarh mitom kupio organizaciju Mundijala. Dio izveštaja je istraživanje pripadnika britanske tajne službe Kristofera Stila.

"U junu 2011. Stil je podnio izveštaj u kojem je sažeo navodni razgovor tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina u kojem je Putin priznao da je neimenovani ruski oligarh mitom kupio Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Nakon toga, 2012. godine, Stil je FBI upoznao s dvojicom britanskih operativaca koji su imali informacije o podmićivanju. Nakon razgovora uspjeli su da dođu do člana organizacije bliske Putinu i Kremlju koji je potvrdio kako je Svjetsko prvenstvo bilo kupljeno", piše u dokumentu koji je objavilo Američko ministarstvo pravosuđa.

Iako se u izveštaju ne navodi direktno ime Sepa Blatera, već "bivšeg predsjednika", jasno je da je reč upravo o njemu jer je on u tom trenutku bio predsednik FIFA. Blater je kasnije zbog korupcije otišao sa tog mesta i dobio šest godina zabrane rada u fudbalu.

Napad Amerike na Rusiju događa se samo dan pošto je Rusija dobila kaznu kojom je zabranjen nastup njenim sportistima na velikim takmičenjima zbog skandala sa dopingom.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)