Donald Tramp potpisao zakon

Amerika i zvanično podržala demonstrante u Hongkongu, Kina protestuje

  • 28.11.2019. 08:26

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je zakon koji je usvojio Kongres o davanju podrške demonstrantima u Hongkongu i sankcijama kineskim vlastima.

Tramp je to učinio uprkos oštrim zamjerkama Pekinga sa kojim nastoji da postigne sporazum o okončanju trgovinskog rata.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije. To podrazumijeva i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima koji suzbijaju slobodu na toj teritoriji.

"Pa mi smo uz Hongkong. Ali, kao što znate, ja imam veoma dobar odnos sa kineskim predsjednikom Sijem. Zbog toga smo na mukama. Ali, ovo je veoma važno... U isto vrijeme želimo da vidimo da ide dobro i Hong Kongu", poručio je Tramp.

Kina u zvaničnom saopštenju protestuje zbog miješanja u unutrašnje poslove. Smatra da je to ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih normi koji regulišu međunarodne odnose.

"Kineska vlada i narod čvrsto se protive takvim potezima", ističe se u saopštenju.

Peking navodi da stanovnici Hongkonga uživaju demokratska prava bez presedana.

Potpisanje Zakona je uslijedilo tri dana poslije lokalnih izbora. Na tim izborima opozicioni kandidati ostvarili su veliku pobjedu i osvojili najviše mesta u okružnim savjetima. Osvojili su 17 od 18 mjesta. Za razliku od okružnih savjeta građani Hongkonga ne mogu da utiču na izbor vlade, jer nju bira zvanični Peking.